PSV leeft na rust op en kan groepsfase Europa League ruiken

Print
PSV leeft na rust op en kan groepsfase Europa League ruiken

Afbeelding: BSR Agency

PSV heeft donderdagavond goede zaken gedaan tegen Apollon Limassol. Na een matige eerste helft maakten de Eindhovenaren na rust het verschil tegen de Cyprioten: 3-0. En dat is een meer dan goede uitgangspositie voor de return in Cyprus volgende week donderdag.

Oliver Boscagli verving de geschorste Michal Sadilek als linksback bij PSV, daarnaast zat nieuweling Konstantinis Mitroglou al direct bij de wedstrijdselectie tegen Apollon Limassol. De Griekse aanwinst maakte ook meteen zijn debuut, hij viel zo’n tien minuten voor tijd in.

PSV leeft na rust op en kan groepsfase Europa League ruiken
Foto: BSR Agency

PSV had het in de eerste helft zeker niet makkelijk tegen de Cyprioten. Sterker nog: de ploeg van Mark van Bommel creëerde voor rust geen enkele fatsoenlijke kans en speelde in een te laag tempo om de stugge Cyprioten te verrassen. Wel kreeg PSV een aantal kansen uit standaardsituaties, maar ook daarin was de ploeg vaak slordig. Mohammed Ihattaren, die wederom de rechtsbuiten was, had nog wel een goede vrije trap in huis, alleen Denzel Dumfries kopte de bal net naast het doel. PSV wist voor de rust ook niet meer te scoren.

En Apollon? Dat kreeg nog de beste kans in de eerste helft, nadat aanvoerder Pablo Rosario de bal slordig verspeelde aan Yannis Gianniotas. De Griekse buitenspeler schoot via het been van Timo Baumgartl gevaarlijk op doel, maar keeper Jeroen Zoet redde met zijn been.

Ander verhaal

Na rust was het een compleet ander verhaal. PSV maakte binnen een goed kwartier korte metten met de Cyprioten. De eerste goal was een counter uit het boekje, Donyell Malen ging de combinatie aan met Steven Bergwijn en bediende Mohammed Ihattaren op maat: 1-0. Het was de eerste Europese goal voor Ihattaren, die tegen Heracles ook al zijn eerste eredivisiegoal maakte. Even later werd het 2-0, ditmaal was het een andere jongeling, Cody Gakpo die de hoofdrol opeiste. De aanvaller sneed naar binnen en schoot in de verre hoek.

PSV leeft na rust op en kan groepsfase Europa League ruiken
Foto: BSR Agency

En weer even later werd het nog mooier: Dumfries schoot bij de tweede paal de 3-0 tegen de touwen. En daarmee zag de wereld er voor PSV na 61 minuten ineens heel anders uit. Ook al omdat Zoet in de tweede helft een aantal keren een Cypriotische treffer voorkwam.

Klus klaren

Het bleef ook bij 3-0. Daarmee staat PSV al met anderhalf been in de groepsfase van de Europa League. De ploeg van oefenmeester Van Bommel moet de klus volgende week in Cyprus afmaken om in ieder geval tot de winterstop verzekerd te zijn van Europees voetbal.

Gelijkspel AZ

In een akelig leeg stadion van FC Twente is AZ niet dichter bij de groepsfase van de Europa League gekomen. De club uit Alkmaar moest in het eerste duel met Royal Antwerp FC genoegen nemen met een gelijkspel (1-1). Boadu scoorde voor AZ.

Slechts een kleine 4000 toeschouwers van AZ hadden de moeite genomen om de bijna 200 kilometer naar Enschede af te leggen. Afgelopen zondag waren ze nog met ruim 8500 man sterk naar Den Haag gekomen voor het duel met FC Groningen. Uit angst voor supportersrellen gaf de de Haagse burgemeester Pauline Krikke echter geen toestemming voor het duel met oudste profclub van België.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot 2019-20 AFL #04. Video: De Limburger