Eenden Noordervaart aan botulisme overleden wijst onderzoek uit

Print
Eenden Noordervaart aan botulisme overleden wijst onderzoek uit

In periode van droogte kunnen in beken problemen ontstaan met botulisme. Onderzoek wees uit dat er bij dode eenden in de Noordervaart in Beringe sprake was van botulisme Afbeelding: GinoPress B.V.

Beringe -

Onderzoek heeft donderdag uitgewezen dat er sprake is van botulisme bij de Noordervaart, ter hoogte van Beringe. Twee weken geleden zijn in het gebied een twintigtal dode eenden aangetroffen. Vandaag is definitief vastgesteld dat het gaat om botulisme type C meldt Waterschap Limburg.

Het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad heeft het onderzoek uitgevoerd. De exacte omvang van het mogelijke botulisme is nog niet bekend. Mogelijk geldt dit ook voor het Afwateringskanaal, de Everlosebeek, het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Snep.

Het waterschap en Rijkswaterstaat nemen geen risico en adviseren iedereen om dode dieren niet aan te raken en niet met blote handen op te pakken. Ook geldt het advies om voorzichtig te zijn met vissen in water waarin dode dieren liggen. Honden, katten en aaseters zijn vrijwel immuun voor het gif dat vrijkomt door botulisme. Ook vee dat water drinkt waarin botulisme voorkomt, loopt zelden gevaar. Er zijn verschillende soorten botulisme. Het tot nu toe aangetroffen type botulisme in Limburg (type C) is volgens het waterschap ongevaarlijk voor mensen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen