Maasbreese stoel naar internationale designbeurs in Dubai

Print
Maasbreese stoel naar internationale designbeurs in Dubai

Ruben van Megen aan het werk aan zijn Cord Connection-stoel.

Maasbree -

Als ontwerper en meubelmaker timmert hij hard aan de weg. Ruben van Megen (35) maakte al eerder naam in de designwereld door verschillende prijzen in de wacht te slepen. Maar ook internationaal gooit de Kesselnaar hoge ogen. Aankomende september is zijn nieuwe ontwerp The Cord Connection -een stoel gemaakt van afvalproducten uit de paardenhouderij- voor het eerst te bezichtigen in Dubai.

„Het idee voor The Cord Connection ontstond toen ik besloot iets te willen doen met recycling”, vertelt Ruben. „Ik kwam uit bij upcycling: een term die wordt gebruikt voor het omtoveren van afval tot iets wat weer waardevol of functioneel is. Omdat ik me helemaal kan vinden in deze benadering zijn we ons gaan verdiepen in de verschillende afvalstromen die er zijn. Uiteindelijk kwamen we uit bij polypropyleen. Van dit plastic materiaal wordt onder meer touw gemaakt om hooi en stro mee samen te binden. Vooral in de paardenhouderij zorgt dit materiaal voor een immense afvalstroom. De Nederlandse paardenbranche gebruikt jaarlijks genoeg touw om zeven keer de wereld mee rond te gaan. Dat een ogenschijnlijk simpel touwtje voor zo’n grote afvalstroom zorgt, fascineerde mij. Hier moest ik mee aan de slag.”

Vlechtwerk

Maanden van brainstormen, schetsen en ontwikkelen volgden. Uiteindelijk ontstaat het ontwerp van The Cord Connection. „Met deze stoel enkel bestaande uit polypropyleen wil ik de aandacht vestigen op het feit dat plastic tegenwoordig diep geworteld zit in onze consumptiemaatschappij. De touwen, die de stoel als een kluwen omsluiten, symboliseren de wortels van waaruit onze plastic afvalberg groeit.” Via verschillende maneges in de directe omgeving van Rubens ontwerpstudio in Maasbree worden de synthetische touwtjes ingezameld om er vervolgens mee aan de slag te gaan. „Dat was een behoorlijke onderneming. Polypropyleen is een stug materiaal en daarom erg moeilijk om mee te werken. Om het frame van de stoel te kunnen maken, hebben we het polypropyleen gesmolten en in een mal geperst. Maar ook het originele, flexibele touw wilden we in de stoel verwerken. Daarom besloten we een deel van de touwtjes te gebruiken om het zitoppervlak en de symbolische wortels mee te vlechten.” Om de stoelonderdelen zo professioneel mogelijk te vlechten, werd de samenwerking gezocht met het team haarstilisten van Change in Panningen. „We dachten: we kunnen het natuurlijk allemaal zelf gaan doen, maar waarom vragen we niet de hulp van een aantal kundigen op dit gebied? De kappers van Change reageerden direct enthousiast en hebben ons een week bijgestaan bij het vlechtwerk.”

Bewustwording

Twee jaar later is de stoel -die vooral dienst doet als kunstobject- af en klaar om aan het publiek getoond te worden. Samen met een aantal andere objecten uit Rubens vorige collectie wordt The Cord Connection aankomende maand tijdens INDEX, een internationale designbeurs in Dubai, gepresenteerd. „We exposeren regelmatig over de grens, toch blijft het ontzettend gaaf dat je eigen werk in zo’n grote stad door mensen van over de hele wereld wordt bezichtigd. Dat went nooit.” Maar naast trots te zijn op zijn internationale succes hoopt Ruben met zijn nieuwste product vooral bewustwording te creëren. „We staan er zelden bij stil hoeveel verschillende kleine afvalstromen er zijn. Als ontwerper heb je ook de taak een boodschap over te brengen. Met The Cord Connection hoop ik mensen aan het denken te zetten en te laten inzien dat we veel meer afval produceren dan we zelf vaak denken.”