Mechelen viert 75 jaar Bevrijding met een buitenexpositie en gedenkboek

Print
Mechelen viert 75 jaar Bevrijding met een buitenexpositie en gedenkboek

Afbeelding: Provincie Limburg

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

Met een buitenexpositie en de presentatie van een gedenkboek besteedt Heemkundevereniging Mechelen aandacht aan het feit dat Mechelen 75 jaar geleden werd bevrijd. De officiële start vindt plaats op zondag 1 september om 11.00 uur aan de Hoofdstraat ter hoogte van huisnummer 24 door wethouder van der Kleij.

Op 13 september is het 75 jaar geleden dat Mechelen bevrijd werd. De plaatselijke heemkundevereniging is al jarenlang in de weer daar een bijzonder tintje aan te geven. Zo verrijst er langs de Hoofdstraat een fototentoonstelling waarin een 14-tal uitvergrote foto’s van de bevrijdingsoptocht die in 1945 door diverse kerkdorpen van de voormalige gemeente Wittem trok, te bewonderen zijn. De foto’s zijn de Heemkundevereniging Mechelen geschonken door wijlen Hub Schins. De vereniging hoopt dat de expositie ertoe leidt dat ook de daarop afgebeelde personen allemaal van een naam worden voorzien.

Verder presenteert de Heemkundevereniging een gedenkboek met de titel ‘Herinneringen van een bevrijd dorp - Mechelen 13 september 1944.’ Dit naslagwerk is samengesteld door de heemkundeleden Marlie Koonen-Vincken en Karin Rompen-L’homme. Hierin wordt aan de hand van het oorlogsboek van Albert Géron, herinneringen en feiten, het laatste halfjaar van 1944 tot leven gewekt. Dat waren roerige maanden voor de Mechelenaren en menig ouder inwoner kan zich dat nog heel goed herinneren. Sinds 2004 heeft de Heemkundevereniging daarom in dit kader al heel wat inwoners geïnterviewd. Alles is op schrift vastgelegd. Dit gedenkboek wordt begin september bij alle woonadressen in Mechelen bezorgd.

Na afloop van de officiële aftrap van beide activiteiten is er een samenzijn in café de Paardestal.