Derde hittegolf op komst: hitteplan voor heel Nederland

Print
Derde hittegolf op komst: hitteplan voor heel Nederland

Afbeelding: ANP

Het RIVM lanceert vanaf zaterdag weer een nationaal hitteplan. Een regionale hittegolf in het zuidoosten van het land lijkt vrijwel onvermijdelijk, meldt Weerplaza.

Ook is er een reële kans op de tweede landelijke hittegolf. Maar niet gevreesd: zo heet als eind juli gaat het niet meer worden.

De zomer laat zich deze dagen nog even van zijn beste kant zien. De zon schijnt vrijdag flink en het wordt zo’n 24 tot 27 graden. En daar blijft het niet bij: zaterdag begint een heerlijk zomers weekend in Nederland. Verwacht wordt dat de temperatuur ruim boven de 25 graden gaat uitkomen. Zondag en maandag kan het wel eens tropisch warm gaan worden met temperaturen rond de 30 graden.

Nationaal hitteplan

Dat betekent dat we ons kunnen gaan opmaken voor een regionale hittegolf, de derde van deze zomer al weer. ,,Als het zaterdag lokaal 30 graden wordt, op één van de plekken waar het vrijdag ook al 25 graden werd, dan kan een regionale hittegolf op maandag een feit zijn”, meldt Ben Lankamp van Weerplaza.

Derde hittegolf op komst: hitteplan voor heel Nederland
Foto: ANP

Het RIVM lanceert vanwege de verwachte hitte vanaf zaterdag een nationaal hitteplan. Het laatste hitteplan was actief in heel Nederland van 23 tot en met 28 juli. Nog nooit eerder was het zo heet in Nederland. In deze week met extreme hitte gaf het KNMI dan ook code oranje af.

Dergelijke extreme hitte wordt nu niet verwacht. Daarbij bestaat er nog wat onzekerheid over koele zeelucht die ons land in kan stromen, al wordt die kans steeds kleiner, vertelt Lankamp. ,,De onzekerheid zit hem vooral in hoe ver de koele lucht het land in komt.”

Derde regionale hittegolf?

Hoe groot is dan de kans dat we weer een regionale hittegolf krijgen in Nederland? ,,Dat hangt af van de voorwaarden”, legt Lankamp uit. ,,Voor een hittegolf moet het minimaal vijf dagen op rij zomers warm zijn (25 graden of hoger), waarbij in die periode ook minimaal drie tropische dagen worden gehaald (30 graden). Een hittegolf is geëindigd als de temperatuur op een dag geen 25 graden meer haalt.”

Derde hittegolf op komst: hitteplan voor heel Nederland
Foto: Getty Images

Dat betekent dat de weerbureaus op zijn vroegst maandag een regionale hittegolf kunnen afkondigen. Het moet daarvoor dus zaterdag in de regio al 30 graden worden. ,,Lukt dat zaterdag net niet, dan is de regionale hittegolf vrijwel zeker op dinsdag wel een feit’’, legt Lankamp uit. ,,Al met al is de kans op een regionale hittegolf nu 80 procent.”

Tropische dagen

De kans op landelijke hittegolf is kleiner want Weerplaza verwacht in De Bilt vanaf vrijdag tot en met dinsdag een maximumtemperatuur van ten minste 25 graden. Op zondag en maandag wordt waarschijnlijk ook 30 graden gehaald. ,,Dat zijn dus twee tropische dagen, terwijl er drie nodig zijn voor een hittegolf.” Weerplaza schat de kans op een landelijke hittegolf nu op 40%. Een reële kans dus. En dat terwijl de winterjassen al weer in de winkels hangen.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Hitterecord

De eerste landelijke hittegolf dit jaar liep van 22 tot en met 27 juli. In deze hittegolf werd ook het nationaal hitterecord na bijna 75 jaar gebroken op 25 juli, waarna op 26 juli voor het eerst 40 graden werd gemeten. Het nieuwe hitterecord staat nu op 40,7 graden, gemeten op de vliegbasis Gilze-Rijen. Temperaturen van 35 graden of hoger worden nu niet verwacht.

Vorig jaar was er ook sprake van twee landelijke hittegolven, maar dat kwam omdat de eerste hittegolf werd beëindigd door één dag zonder 25 graden, waarna gelijk de tweede hittegolf begon. Op veel plaatsen in Nederland werd de hittegolf niet onderbroken en was dus sprake van één heel lange hittegolf.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen