Lezing over de bevrijding van Valkenburg

Print
Lezing over de bevrijding van Valkenburg

Gozewijnstraat bevrijding september 1944. Afbeelding: J.A. Lemmens. Kleurbewerking Jacquo Silvertand

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Historicus Jacquo Silvertant geeft donderdag 19 september een gratis toegankelijke voordracht met als titel ‘Valkenburg in het zicht van de vrijheid’. Locatie is de bibliotheek van Valkenburg. De lezing begint om 19.30 uur.

De bevrijding van Valkenburg in september 1944 ging niet zonder slag of stoot. Van 14 tot en met 17 september 1944 kwam de snelle opmars van de Amerikaanse troepen tot stilstand op de zuidhelling van het Geuldal. Deze laatste natuurlijke barrière vóór de Duitse grens werd door de Duitsers met de laatste middelen die men had verdedigd. Het gevolg was zware artilleriebeschietingen over en weer en gevechten in de straten van Valkenburg. Op 17 september 1944 trokken de Duitsers zich terug en rukten de Amerikaanse tanks verder op. Valkenburg was officieel bevrijd.

Na de bevrijding streken de Amerikanen neer in het Geulstadje. De grote kloosters en kastelen in en om Valkenburg leenden zich uitstekend voor het onderbrengen van ondersteunende Amerikaanse eenheden, zoals een groot militair ziekenhuis dat in het Ignatiuscollege kwam. Ook werd Valkenburg ‘rest center’. De toeristische infrastructuur met zijn hotels, cafés, restaurants, zwembad en cinema zorgde ervoor dat frontsoldaten hier prima op kracht konden komen tijdens hun verlofperioden.

Tijdens de lezing van donderdag 19 september belicht historicus Jacquo Silvertant al deze zaken. Zijn nieuwe boek ‘Under an orange colored sky’ over Valkenburg in het zicht van de vrijheid, is dan ook te koop. Aanmelden is verplicht via (043)6012063 of valkenburg@heuvellandbibliotheken.nl