Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘het was een kajak-ongeluk’

Print
Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘het was een kajak-ongeluk’

Arjen Kamphuis tijdens een eerdere Open Dag Hack42. Afbeelding: Dennis van Zuijlekom

Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reële scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de SIM-kaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.

De vrachtwagenchauffeurs hebben echter niks met Kamphuis’ verdwijning te maken, zo meldt de Noorse politie vrijdagochtend in een persverklaring. Kamphuis verdween deze week exact een jaar geleden tijdens een trip in Noorwegen. Een grote zoektocht kwam op gang, waarbij ook hackersvrienden en de Nederlandse politie betrokken waren. Allerlei complottheorieën deden de ronde, mede door Kamphuis’ eerdere kritiek op geheime diensten en zijn contact met Julian Assange.

De grote vraag die deze theorieën mede voedde was: hoe kan het dat Kamphuis’ telefoon op 30 augustus - 10 dagen na de vermissing - nog contact maakte met een zendmast in het zuiden van het land?

Daarop heeft de Noorse politie nu een verrassend antwoord. Politiechef Bjarte Walla: ,,De telefoon, een computer en andere spullen zijn gevonden door twee vrachtwagenchauffeurs die aan het vissen waren op dezelfde plek waar de kajak gevonden werd. Zij namen de spullen mee zuidwaarts richting Stavanger, en passeerden toen de zendmasten van de telefoon.” De politie heeft na verhoor van de chauffeurs geen enkel vermoeden dat de Oost-Europese truckers die Kamphuis‘ spullen meenamen ook iets te maken hebben met diens verdwijning.

Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘het was een kajak-ongeluk’
De spullen van Kamphuis die truckers vonden tijdens het vissen. Foto: Politie Noorwegen

Kajak-ongeluk

Daarom wordt uitgegaan van het scenario van het kajak-ongeluk. Waarschijnlijk op de avond van 20 augustus kreeg Kamphuis een ongeluk tijdens een tocht iets ten noorden van Rognan, in het noorden van het land. Op beveiligingscamera’s van een bedrijf in de buurt is een kajak te zien die lijkt op die van Kamphuis. De witte kajak werd later ook gevonden, net als andere persoonlijke bezittingen. Het ongeluk-scenario veranderde toen Kamphuis sim-kaart contact maakte met telefoontorens in het zuiden van Noorwegen tien dagen later. Maar dat zou dus verklaard worden door de vrachtwagenchauffeurs die de spullen meenamen. De politie vreest dat het lichaam van Kamphuis niet meer gevonden wordt.

Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘het was een kajak-ongeluk’
Ancilla van de Leest: ‘We missen hem nog steeds enorm’. Foto: ANP

‘We missen hem nog steeds’

Vriendin en woordvoerder namens de familie is Ancilla van de Leest. Zij stelde eerder deze week ‘Arjen nog heel erg te missen’. Omdat Kamphuis nog altijd niet gevonden is zullen zijn vrienden uit de hackersscène in januari tijdens zijn verjaardag een whiskey/hackers-evenement. ,,Met of zonder hem”, tweette ze.