Nostalgie op twee wielen en 49cc

Print
Nostalgie op twee wielen en 49cc

Jeanine en Paul Leppers maken jaarlijks duizenden kilometers op hun oldtimer brommers. Afbeelding: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Neer / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Zo’n 400 oldtimer bromfietsen en rolaandrijvers -oftewel Solexen- zakken zaterdag 31 augustus af naar Neer voor de zestiende editie van de Kermisrit. Bromfietsclub ’t Prónksjtök tekent voor de organisatie van deze jaarlijkse toertocht van 85 kilometer.

Yamaha’s, Zündapps, Kreidlers, Mobilettes, Garelli’s en Puchs, oftewel de ‘golden oldies’ uit het brommertijdperk maken deze dag een toertocht door het Limburgse land. Een typisch mannending? Niet helemaal. Jeanine Leppers (59) is niet alleen bestuurslid van de Neerse bromfietsclub, maar ook één van de weinige vrouwelijke clubleden. Ze maakt haar kilometers op een Yamaha FS1 uit 1978. Voor haar zestiende verjaardag kreeg zij een Vespa brommer, die later werd ingeruild voor een auto. Haar man Paul was en is echter een brommerliefhebber pur sang en de vonk sloeg niet alleen op amoureus vlak over. „Paardrijden was mijn grote hobby, maar toen ik daar mee stopte en de kinderen uit huis waren, zat ik in het weekend meestal alleen thuis, want Paul was dan met zijn brommer op pad. Daarop besloot ik om ook maar een brommer aan te schaffen.” Jeanine oefende eerst op een industrieterrein in de buurt om het schakelen onder de knie te krijgen, maakte met een klein groepje brommerliefhebbers haar eerste tochtjes en was na deelname aan de Bakhoesrit -een toertocht van Neer naar Swalmen- verkocht. Elk weekend staat er wel een toertocht op het programma. Jaarlijks wordt er zo’n 3800 kilometer gereden. Sleutelen doet ze niet zelf, daarvoor is echtgenoot Paul de aangewezen persoon. „Maar ik hoor het onmiddellijk als er wat mis is met m’n brommer.” Wat brommer rijden zo leuk maakt? „Het rijden in groepsverband is niet alleen gezellig, maar je rijdt meestal door buitengebieden, geniet van de natuur en je komt op plekken waar je normaal nooit komt.” „Vroeger vergrootte een brommer je actieradius”, vult echtgenoot Paul aan, die een Zündapp K50 uit 1974 ‘onder de kont’ heeft. „Oftewel: je kon als jongere eens wat verder uitgaan. Bovendien was het een sport om je brommer op te voeren, want het moest natuurlijk steeds sneller gaan.”

Oldtimer brommers zijn een opvallende verschijning in het verkeer. „Onderweg gaan bij mensen die we passeren vaak de duimen omhoog. En worden neuzen dichtgeknepen…” Een gevoelig punt, want een brommer is geen zegen voor het milieu. Een feit dat binnen Bromfietsclub ’t Prónksjtök de aandacht heeft. „Brommers lopen op mengsmering, een mix van benzine en olie, met als gevolg rookontwikkeling. Er wordt binnen de club geëxperimenteerd met Triborn, een nieuw soort olie, die het ‘roken’ vermindert.”

De Kermisrit van Bromfietsclub ’t Prónksjtök voert jaarlijks honderden brommerrijders naar Neer. „Deelnemers komen uit alle windstreken, tot uit Friesland aan toe”, aldus Jeanine. „Deels uit nostalgie, de meeste deelnemers hebben vroeger ook een brommer gehad. Bovendien staat de club bekend om haar mooie toertochten, die door de leden zelf worden uitgezet. Sowieso zijn oldtimer brommers populair. Onze club telt 125 leden en we hebben inmiddels een ledenstop.” Het enige minpuntje voor een brommerrijdster? „Bij de mannen gaat het voor en na áltijd over de technische aspecten van hun brommers. Gezellig…”, zo besluit Jeanine Leppers met een knipoog.

Inschrijven voor de Kermisrit van Bromfietsclub ’t Prónksjtök kan zaterdag 31 augustus tussen 8.30 en 10.00 uur in clublokaal café Maneslust Biej Mieke, aan Steeg 46a in Neer. Vertrek rolaandrijvers vanaf 10.00 uur, vertrek bromfietsen vanaf 10.20 uur. Deelname kost 8 euro per persoon.

Meer informatie vind je hier.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen