Taxirit wordt weer duurder

Print
Taxirit wordt weer duurder

De afgelopen jaren zijn de taxitarieven telkens opgelopen, en komend jaar is daarop geen uitzondering. Afbeelding: ANP

De taxitarieven gaan in 2020 verder omhoog. De maximumprijzen voor het start-, kilometer- en wachttarief stijgen ruim 2 procent. Dat blijkt uit een nieuwe regeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Volgend jaar stijgt het maximum starttarief voor een personenauto tot vier personen van 3,19 euro naar 3,26 euro en het kilometertarief loopt op van 2,35 euro naar 2,40 euro. Ook de prijzen van taxibusjes gaan flink omhoog. Een taxi een uur laten wachten, kost straks bijna 45 euro.

Gemiddeld komt de tariefstijging van taxi’s in 2020 uit op 2,23 procent. Ter vergelijking: in 2019 stegen de tarieven - mede door de btw-verhoging - met 5,75 procent, in 2018 gingen de prijzen gemiddeld omhoog met 1,2 procent en in 2017 slechts met 0,4 procent.

Inflatie doorberekend

De belangrijkste reden dat taxitarieven nu oplopen, is de goed draaiende economie. Daardoor stijgen de lonen en prijzen in Nederland. Dat wordt gelijk doorberekend aan de klant. De maxima gelden niet voor contractvervoer en een rit waarbij vooraf een prijsafspraak is gemaakt.

Taxibedrijven zijn geld kwijt aan de veranderingen. De eenmalige kosten voor de aanpassing van de taxameters en de nieuwe informatiekaarten komen uit op 861.000 euro, als alle ondernemingen deze handelingen verrichten. Per voertuig komt dit neer op 21 euro, aldus de regeling.

Daarnaast worden taxivervoerders die vanaf 2020 een nieuw voertuig aanschaffen dat loopt op benzine of diesel, geconfronteerd met hogere kosten. Vanaf dan krijgen bedrijven geen aanschafbelasting (bpm) meer terug. Op deze manier wil het kabinet ‘vergroening‘ in de branche aanjagen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen