Kanon Susteren staat veilig in Echt

Print
Kanon Susteren staat veilig in Echt

Geen lastige maar ook geen alledaagse klus voor het coatingbedrijf in Echt. Afbeelding: De Limburger

Echt -

Als het kanon van Susteren in Duitsland zou worden opgeknapt, dan was het maar de vraag of de geallieerde oorlogsbuit ooit zou terugkeren naar de sokkel op het Raadhuisplein.

Vandaar dat het nu in Echt wordt gerestaureerd, bij het bedrijf Global Coating. „We hebben vooraf ons licht opgestoken in Duitsland, het kanon is tenslotte van Duitse makelij”, vertelt Jan Valentijn, lid van de werkgroep die zich heeft ontfermd over het monument. „Maar we durfden het niet aan om het in Duitsland te laten restaureren. De kans is altijd aanwezig dat de Duitsers het kanon terug zouden claimen.”

De PAK 43/41 PantzerAbwehrKanone werd namelijk door de Engelse strijdkrachten veroverd op de Duitsers. „En de geallieerden deden niets liever dan de vijand met hun eigen materiaal bestoken”, weet Valentijn uit onderzoek. Het kanon werd als luchtafweergeschut geproduceerd maar werd vanwege bewezen effectiviteit ingezet als antitank wapen. „Het kanon had een bereik van 35 kilometer. Om een beeld te geven, vanuit Susteren zou je zo de kathedraal van Roermond runnen raken.”

Kanon Susteren staat veilig in Echt
Roest is duidelijk zichtbaar op het kanon. Foto: Archief De Limburger/René Corten

De vier geschilderde ringen op de loop vertellen het verhaal van de strijd. Vier tanks zijn door dit kanon vernietigd. De ringen kwamen bij een eerdere opknapbeurt tevoorschijn. Dat soort geheimen zal het kanon echter niet meer prijsgeven. Voor directeur Pascal Savelkoul van Global Coating is het werk, hoewel geen alledaagse klus, geen lastige exercitie. „Er zitten veel hoekjes en gaatjes in. En de roestplekken moeten worden aangepakt. Maar verder kan ook een kanon prima gezandstraald en geschilderd worden. Het is wel een bijzondere klus. Als kind dat opgroeide in Susteren heb ik er zoals de meeste kinderen wel eens op gezeten.”

Een waarheidsgetrouwe kleur voor het kanon leverde nog wel enig zoekwerk op. In de jaren dat het kanon op de sokkel stond in Susteren, heeft het verschillende kleuren gehad. Valentijn: „Camouflage werd in het veld aangebracht, aangepast aan de omstandigheden ter plaatse. Het kanon krijgt de gelige kleur die het vanuit de fabriek meekreeg.”

In januari, bij de herdenking van 75 bevrijding in Susteren, staat het kanon weer op het Raadhuisplein.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen