Topsprinter Kittel beëindigt loopbaan: ‘Ik kan mezelf niet meer martelen op de fiets’

© AFP

Marcel Kittel beëindigt zijn loopbaan. De 31-jarige topsprinter kan zichzelf niet meer motiveren, zo legt hij uit in het Duitse Spiegel. ,,Pijn definieert de sport, de wereld waarin je leeft. Ik heb alle motivatie verloren om door te gaan met mezelf martelen op de fiets.”

Redactie

De Duitser won in zijn carrière liefst veertien Tour-etappes en droeg in 2013 en 2014 voor één dag de gele trui. In mei ontbond hij al zijn contract bij Katusha-Alpecin en stond in de belangstelling van Jumbo-Visma. ,,Als wielrenner zit je 200 dagen per jaar op de weg. Ik wil mijn zoon niet via Skype op zien groeien”, vertelt Kittel. ,,Familie, vrienden. Alles kreeg te weinig aandacht. Daarnaast was ik constant vermoeid en ging alles op routine. Ik ben me dat gebrek aan levenskwaliteit steeds meer gaan realiseren.”

Kittel maakte zijn profdebuut in 2011 bij de Nederlandse ploeg Skil-Shimano. Bij de ploeg van Iwan Spekenbrink werd hij van tijdrijder omgevormd tot de beste sprinter van zijn generatie. Hij won vanaf 2013 veertien etappes in de Ronde van Frankrijk. In 2016 stapte hij over naar Etixx - Quick-Step en in 2018 naar Katoesja.