Onderzoek ‘verkabelen’ hoogspanning Kessel duurt negen maanden

Print
Onderzoek ‘verkabelen’ hoogspanning Kessel duurt negen maanden

De hoogspanningsmasten boven Kessel-Eik. Afbeelding: Stefan Koopmans

Kessel -

Netwerkbeheerder TenneT start komende maand een negen maanden durend onderzoek naar het zogeheten verkabelen - onder de grond brengen - van hoogspanningslijnen boven Kessel en Kessel-Eik. Er worden drie tracés onderzocht.

De in totaal 6,5 kilometer aan hoogspanningslijnen boven beide kernen van de gemeente Peel en Maas houden de gemoederen al langere tijd bezig. De inwoners van de twee dorpen vrezen voor gezondheidsrisico’s. Het dorpsoverleg en de lokale politiek, met name het CDA, dringen al langer aan op maatregelen. Zij zien de kabels het liefst morgen onder de grond verdwijnen.

De gemeente maakte vrijdag bekend dat TenneT de financiële en technische haalbaarheid van drie verschillende tracés gaat onderzoeken. Het Dorpsoverleg Kessel wordt betrokken bij het onderzoek. Dat richt zich ook op knelpunten. Zo zal er waarschijnlijk grond onteigent of aangekocht moeten worden. En her en der liggen in de bodem mogelijk ook nog historische bodemschatten.

Kosten

Dat dit een dure aangelegenheid wordt, is zeker. Al eerder is voorzichtig becijferd dat dit karwei, dat nog jaren kan duren, de gemeente een slordige miljoen euro per kilometer gaat kosten. Desondanks is het uiteindelijk doel de kabels ondergronds te brengen, licht wethouder Paul Sanders (VVD) toe. Er zal een voorkeurstracé uit het onderzoek rollen. „We gaan alvast subsidiemogelijkheden verkennen.” Peel en Maas gaf TenneT al voor de zomer opdracht voor het onderzoek. De kosten daarvan bedragen 73.000 euro. De gemeente neemt 14.600 euro voor rekening, 20 procent.