Limburgse parochies maakten geld over aan oplichters

Print
Limburgse parochies maakten geld over aan oplichters

Afbeelding: ©2019 John Peters Fotografie -

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Diverse parochies in het bisdom Roermond zijn afgelopen weken benaderd door oplichters die zich uitgeven als medewerker van de fiscus. Ze meldden zich telefonisch met het verzoek een betalingsachterstand te voldoen. In ten minste drie gevallen won de goedgelovigheid en werd inderdaad geld overgemaakt. De schade loopt, per parochie, in de duizenden euro’s.

Dat bevestigt een woordvoerder van het bisdom. Om welke parochies het gaat, wil hij niet zeggen. „Kennelijk echter kwam het op sommige parochiemedewerkers of penningmeesters zo overtuigend over dat er inderdaad is betaald”, aldus de woordvoerder. Er is aangifte gedaan bij de politie. Die kon gisteren niet op de zaak reageren.

Het rekeningnummer dat de oplichters doorgaven bleek van ABN Amro, niet gekoppeld aan de belastingdienst en inmiddels alweer leeggehaald, zegt het bisdom. Dat heeft gisteren alle parochies gewaarschuwd op hun hoede te zijn voor deze, en andere, oplichtingspraktijken.

Adressenbestanden

Zo kwam vanuit de bisdommen Den Bosch en Breda gisteren het bericht dat ze slachtoffer zijn geworden van phishingmails waarin criminelen zich uitgeven als een bestaande pastoor en zijn parochianen of kerkvrijwilligers vragen om een gift of gunst voor, bijvoorbeeld, een ernstig zieke gelovige. De oplichters maken gebruik van illegaal verkregen adressenbestanden. De e-mails zijn, in geval van een parochie in de Bommelerwaard, zelfs voorzien van een foto van de daadwerkelijke pastoor. Het overkwam pater Ronald Putman, pastoor van de heilige Franciscusparochie in Kerkdriel.

„Mijn jongere collega reageerde als test op de e-mail. In een antwoord werd gevraagd geld over te maken”, zei Putman tegen het Nederlands Dagblad. „Toen hij de anonieme afzender confronteerde met de fraude, gooide deze het over een andere boeg: ‘excuses vader voor wat ik heb gedaan, want ik heb alleen maar geld nodig: kunt u mij helpen?’.” Ook Putman heeft inmiddels aangifte gedaan.

Zelfvoorzienend

Tot voor kort waren vooral banken en andere financiële instellingen het doelwit van zulke internetcriminaliteit, nu richten oplichters zich duidelijk dus ook op de kerk.

De 294 parochies in het bisdom Roermond zijn financieel zelfvoorzienend. Ze moeten het hebben van de wekelijkse collecteopbrengst en andere giften van kerkgangers. Bekend is dat twee derde van de parochies rood staat. Verzachtende omstandigheid voor de gedupeerden lijkt in dit geval overigens dat de meeste parochies voor dit soort van fraude zijn verzekerd en, waarschijnlijk dus, het geld terugkrijgen, aldus de woordvoerder van het bisdom Roermond.

Bij de waarschuwing van het bisdom aan de parochies, deze week, zaten ook tips zoals dat de Belastingdienst vrijwel nooit belt, maar altijd schriftelijk contact zoekt. Als er toch gebeld wordt: vraag naam en contactgegevens van de medewerker. En: blijf alert en geloof niet zo maar alles wat mensen u per telefoon of e-mail vertellen.