Castenray kijkt live mee in kraamkamer vleermuizen

Print
Castenray kijkt live mee in kraamkamer vleermuizen

Jan Jeucken helpt bezoekers bij het vinden van de vleermuizen. Afbeelding: Lé Giesen

Castenray -

Enkele tientallen geïnteresseerden hebben vrijdagavond live mee kunnen kijken in Europa’s grootste kraamkamer van de vleermuissoort Laatvlieger.

Dat is mogelijk omdat Jan Jeucken van de Stichting Laatvlieger vijftien infraroodcamera’s heeft opgehangen op de zolder van de kerk van Castenray. Daar verblijven volgens hem 180 Laatvliegers, een relatief grote vleermuissoort met een spanwijdte van 32 tot 38 centimeter. Ze leven van vliegende insecten. De dieren zitten al meer dan dertig jaar op de zolder. Het gaat uitsluitend om vrouwtjes en jonge dieren. In de ‘kraamkamer’ laten de vrouwtjes geen volwassen mannetjes toe.

Verdwijnen

Jeucken doet onderzoek naar de vleermuissoort waarvan nog maar weinig bekend is. Zo ‘verdwijnen’ de vleermuizen in de winter uit de kerkzolder, om in het voorjaar weer terug te keren. Jeucken wil duidelijk krijgen waar de dieren de winter doorbrengen. De eerste resultaten van een studie door Natuurbalans, waarbij dieren een zendertje kregen, doen vermoeden dat de dieren in de directe omgeving in onder meer spouwmuren overwinteren.

Zonsondergang

Dat geïnteresseerden vrijdagavond mee konden kijken in de kraamkamer, was een actie in het kader van de ‘nacht van de vleermuis’ die in het hele land werd gehouden. De bezoekers konden na een presentatie van het IVN en Jeucken en een blik op de livebeelden naar buiten om te kijken hoe de dieren vlak na zonsondergang uitvlogen, en in de omgeving mee zoeken naar andere vleermuissoorten.

De laatvlieger heet zo omdat het dier iets later dan de meest voorkomende vleermuizen uitvliegt. Volgens Jeucken zijn er echter veel andere soorten die nog veel later in de nacht op jacht gaan naar voedsel.

Jeucken zet een aantal beelden van ‘zijn’ vleermuizen ook online. Hij hoopt mensen zover te krijgen dat ze rekening houden met de dieren en bijvoorbeeld spouwmuren niet potdicht stoppen.