Verslavingskliniek wil scherpere controle op verkoop van lachgas

Print
Verslavingskliniek wil scherpere controle op verkoop van lachgas

Verslavingskliniek Jellinek pleit voor een scherpere controle op de verkoop van grote cilinders lachgas. De toename in excessief gebruik van het gas is reden tot zorg.

,,Het gebruik is enorm toegenomen”, zegt Floor van Bakkum, manager preventie van verslavingskliniek Jellinek tegen dagblad Trouw. ,,Het begon met de cilinders van slagroomspuiten. Tegenwoordig zie je meer grotere tanks met lachgas. Dat het volume toeneemt, baart ons wel zorgen.”

Volgens Van Bakkum moeten particulieren bij aankoop van een grote cilinder aangeven waar zij het voor nodig hebben. ,,Als jij dat bestelt, dan moet er controle op zijn. Vragen wat voor productiebedrijf iemand heeft. Hoe je dat juridisch regelt, weet ik niet. Meer stoffen worden zo gecontroleerd.”

De recentste cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) onderschrijven de vaststelling dat lachgas sterk in opkomst is. Het aantal meldingen van gezondheidsklachten steeg van 13 in 2015 naar 48 in 2017 en naar 54 in 2018. In de eerste helft van 2019 zijn er al 67 melding

Aan banden gelegd

Lachgas zorgt voor een kortstondig roesje. Nadelige effecten op de korte termijn zijn duizeligheid, verwardheid en hoofdpijn. Artsen vragen zich vooral af wat de schade op langere termijn is. Gewaarschuwd wordt voor het feit dat bij jongeren onder de 24 de hersenen nog in ontwikkeling zijn.

Twee twintigers belandden onlangs met verlammingsverschijnselen in het Medisch Spectrum Twente vermoedelijk na gebruik van lachgas. Eerder waren er al berichten over patiënten die in revalidatiecentra terecht kwamen nadat zij excessief lachgas hadden gebruikt.

Een aantal gemeenten heeft de verkoop tijdens evenementen al aan banden gelegd. Ondertussen onderzoekt minister van Justitie Grapperhaus of het populaire gas op de drugslijst kan komen. Dit najaar komt een ‘coördinatiepunt’ met een advies aan het ministerie.