‘ Vies of lust ik niet, kennen we niet’

Print
‘ Vies of lust ik niet, kennen we niet’

Teja en Ingrid leren je koken. Afbeelding: Arjanne van Voorst

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Koken moeilijk? Kom daar niet mee aan bij Teja van der Heijden en Ingrid Janssen van KookookWeert. Zij starten in september weer met cursussen koken voor mannen, kinderen en eigenlijk iedereen die wil leren koken. Of een gezellige kookworkshop wil volgen.

„Laatst hebben we een kookworkshop verzorgd op een vrijgezellenfeest, maar we geven ook kooklessen op familie- en kinderfeestjes of bij mensen thuis. In overleg is alles mogelijk,” legt Teja, initiatiefneemster van KookookWeert, uit. Als voorbeeld noemt ze een jonge vrouw die graag een glutenvrij gerecht wilde maken. „Ze straalde helemaal, omdat ze nu eens niet de uitzondering was.”

Teja is van huis uit diëtiste en heeft als zodanig in een ziekenhuis en bijna veertig jaar bij het Groene Kruis Voeding en Dieet in Weert gewerkt. Voor haar is het belangrijk dat jong en oud op eenvoudige manier leren koken met verse en gezonde ingrediënten. „Met name de huidige dertigers en veertigers hebben het druk en weten soms niet meer hoe ze een sausje of vis moeten klaarmaken. Voor kinderen geldt, als ze zelf met eten mogen experimenteren, gaan ze beter en gevarieerder eten. Ook de ‘kant en klaar industrie’ heeft veel van het zelf koken en proeven weggenomen.“ Teja benadrukt dat koken echt niet moeilijk hoeft te zijn. Ingrid Janssen, oorspronkelijk kok van beroep, en mede kooklesgeefster, beaamt dat. „In de basis is koken niet moeilijk. Je kunt al snel iets lekkers klaarmaken, bijvoorbeeld een maaltijdsalade of soep.”

Teja geeft al vijftien jaar kooklessen, waarvan de laatste drie jaar samen met Ingrid Janssen. Eerst alleen bij haar thuis, later bij de Gilde Opleiding en in de keuken van De Pinnenhof in Nederweert. Sinds twee jaar huurt ze de keuken en de bakkerij van het leerwerkbedrijf Kr8tig in Weert. Teja startte met kooklessen voor kids in Nederweert. De eerste basiskookles gaf ze aan zestigplussers. „Een aantal van hen vroeg of ik een basiscursus koken wilde geven. Aan het begin konden sommige mannen nog geen mes fatsoenlijk vasthouden. Maar aan het eind bereidden ze een compleet kerstdiner,” zegt Teja. Voor de recepten putten Teja en Ingrid uit hun eigen ervaringen, maar ze halen ook inspiratie uit kookboeken en blaadjes van supermarkten. Ze geven daar hun persoonlijke draai aan. Op de kookles wordt met de deelnemers eerst het recept doorgesproken. Daarna gaan ze twee aan twee aan de slag in de keuken. Ingrediënten bij elkaar zetten, wegen en snijden. Ze maken per tweetal hetzelfde gerecht. „Dat doen we bewust. Zo leren ze van elkaar en proeven ze dat hetzelfde recept toch anders kan smaken.” Het woord vies, of lust ik niet, kennen Teja en Ingrid trouwens niet. „De deelnemers moeten proeven wat ze klaarmaken. Al is het maar een theelepeltje.” Aan het eind van de les wordt er met z’n allen aan tafels gegeten en is het een gezellig gebeuren. “Samen koken en eten is echt een sociaal gebeuren,” aldus Ingrid.

De kooklessen van KookookWeert zijn laagdrempelig en voor iedereen geschikt. De basiscursus bestaat uit vijf lessen. Maar wil je bijvoorbeeld pudding leren maken, vis fileren, groente en fruit wecken, koken zonder pakjes en zakjes, tapas maken, op een kinderfeestje taart bakken of een kookworkshop volgen als familie-, vrienden- of bedrijfsuitje? Het kan allemaal. Zolang er maar zes tot acht personen zich aanmelden. Een kookles duurt ongeveer drie uur. Daar hoort ook het afwassen en opruimen bij. Of je nog iets mee moet nemen? Een short is fijn en als je een fatsoenlijk snijmes hebt, (geen aardappelschilmes), mag dat ook. In principe is alles aanwezig.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.