Evacuatietocht met ‘Verbroederingslunch’ vanuit Meijel en Neerkant

Print
Evacuatietocht met ‘Verbroederingslunch’ vanuit Meijel en Neerkant

Loop de tocht mee die inwoners ook in de oorlog moesten maken. Afbeelding: Death Valley De Peel

Meijel / Neerkant -

Neerkant, Meijel en Asten-Heusden herdenken, in het kader van het programma ‘Death Valley De Peel’, de hevige strijd die 75 jaar geleden aan de bevrijding van hun dorpen vooraf ging met een ‘Evacuatietocht’. De lopers worden op zondag 22 september in Heusden ontvangen voor een gezamenlijke ‘Verbroedingslunch’.

75 jaar geleden moesten de inwoners van beide dorpen huis en haard verlaten voor het naderend oorlogsgeweld en vluchtten zij langs de zandwegen van toen en dwars door de velden naar veiliger oorden. Veel mensen uit Neerkant en Meijel kwamen via het huidige eetcafé De Buizerd in Heusden terecht. Dat was bekend terrein, want daar waren ze in mei 1940 bij de inval van de Duitsers óók al eens naartoe geëvacueerd. Op zondag 22 september iedereen die deze oorlogservaring wil herbeleven deze evacuatieroute nog eens lopen. Onderweg worden oorlogsverhalen van toen verteld. Om een levensechte ambiance te creëren, kunnen mensen de tocht desgewenst ondernemen zoals dat toen gebeurde: met kruiwagens vol beddengoed, kinderwagens voor de kleintjes, al fietsend of fietsen aan de hand. Paard en kar kan natuurlijk ook.

De evacuatietocht start tussen 9.00 uur en 10.00 uur vanuit ‘het oorlogshoekje’ in het museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant en (tegelijkertijd) vanuit museum Truijenhof in Meijel. De deelnemers lopen vanuit beide startpunten naar eetcafé De Buizerd, waar een rustpunt is ingericht. Daarna kunnen de deelnemers kiezen of ze te voet, per fiets of met voertuigen van toen de tocht verder maken naar het gemeenschapshuis van Heusden, waar zij kunnen genieten van een ‘Verbroederingslunch’ Tijdens de lunch is er een muzikaal programma en zijn in het ‘Hart van Heuze’ filmfragmenten uit de oorlog te bekijken. Daarna volgt de terugtocht door de Peel.

Het inschrijfgeld (voor deelnemers vanaf 12 jaar) bedraagt €2,50, waarbij koffie, thee en fris onderweg en de lunch in het Hart van Heuze zijn inbegrepen. Graag aanmelden via e-mail natuur-recreatie@dorpsoverlegmeijel.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen