Zeldzame kaarten uit Zeppelin en Uiver: 325 euro

Print
Zeldzame kaarten uit Zeppelin en Uiver: 325 euro

Afbeelding: Lé Giesen

Reuver / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Belfeld / Rimburg -

Twee zeldzame poststukken hebben zondag tijdens een veiling in Reuver samen 325 euro opgeleverd. Het gaat om een kaart die vanuit Venlo is verstuurd met een zeppelin, en een brief die is gered uit het neergestorte vliegtuig De Uiver.

De twee poststukken zaten in een doos die jarenlang op een zolder stond bij een van de vijf dochters van Mariet Toussaint-Van den Bercken uit Rimburg. Zij had de stukken weer van haar vader gekregen die onder meer postzegels verzamelde.

Graf Zeppelin

De zeppelinkaart werd in 1930 in Venlo opgepikt tijdens een van de slechts drie vluchten die luchtschip Graf Zeppelin ooit boven Nederland maakte. Juist het feit dat de kaart Nederlandse postzegels heeft, maakt die bijzonder aldus veilingmeester Cees Iprenburg die tevens voorzitter is van de organiserende postzegelvereniging Filvero uit Reuver.

Zeldzame kaarten uit Zeppelin en Uiver: 325 euro
De dochters van Mariet Toussaint-Van den Bercken uit Rimburg kijken toe hun erfstuk onder de hamer gaat. Foto: Lé Giesen

Vanuit de zeppelin werden vooral briefen en pakketten verstuurd. Dat het nu gaat om een kaart, maakt het stuk extra bijzonder. Voor het stuk werd bij de veiling 175 euro betaald. Een bedrag dat op een grote veiling hoger op had kunnen lopen, aldus aanwezigen.

Uiver

Volgens Iprenburg is de brief die uit de neergestorte Uiver is gehaald nog veel bijzonderder. Toch werd hier maar één keer op geboden. Rob Smeets uit Belfeld is de gelukkige die met de brief naar huis mag. Het roemruchte toestel stortte in december 1934 neer in de woestijn van Irak. Aan boord was 350 kilo aan poststukken, waarvan volgens Iprenburg maar een deel is gered. „De brief heeft waterschade door het bluswerk. Er zit een briefje bij van de lokale post dat het stuk uit het neergestorte vliegtuig is gered en daarom beschadigd is.” Extra opvallend: de brief heeft geen postzegel omdat het een intern stuk tussen twee postkantoren was.

De vijf dochters van de vrouw die de bijzondere poststukken in haar verzameling had, zijn tevreden met de opbrengst. Ze willen met het geld een keertje samen eten. Iprenburg hoopt dat meer mensen die nog een verzameling op zolder hebben staan of die een collectie hebben geërfd zich melden bij de vereniging.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen