De Vries wint NK triatlon, Keulen zilver

Print
De Vries wint NK triatlon, Keulen zilver

Triatlete Sarissa de Vries in gezelschap van Danne Boterenbrood. Afbeelding: Ermindo Armino

Triatlete Sarissa de Vries is zaterdag in Veenendaal met overmacht nationaal kampioene geworden op de olympische afstand.

De Maastrichtse, uitkomend voor Ferro Mosae, begon ijzersterk aan haar wedstrijd. Na het zwemmen lag ze tweede. Na een klein uurtje fietsen had ze de koppositie overgenomen, ondanks dat een groepje van vijf atleten jacht op haar maakte. Ze kon het zich veroorloven om bij het lopen niet helemaal tot het gaatje te gaan, zo groot was haar voorsprong.

Niet verwacht

Na 1.59.05 uur had ze bijna twee minuten voorsprong op Eva Cornelisse, haar naaste belager. ,,Ik had dit echt niet verwacht”, zei ze na afloop tegen 3athlon. ,,Ik hoopte op een spannende wedstrijd, niet dat ik zo dik zou winnen. Tijdens het fietsen ontploften m’n benen, omdat ik train voor de lange afstand kan ik hoge wattages wat minder goed verwerken. Op een gegeven moment kwam ik in een ritme en kon ik het vasthouden”, aldus de runner-up van vorig jaar, die weer aan het opkrabbelen is na een minder seizoen. ,,Vorig jaar waren de verwachtingen wat te hoog. Ik heb in de winter drie maanden niets gedaan. Daarna heb ik het weer rustig opgepakt. Dus dit is ook een beetje revanche.”

Sophie van der Most eindigde als dertiende. Niet de gehele nationale top was aanwezig in Utrecht. Zo ontbrak de Steinse Quinty Schoens op het kampioenschap omdat ze op hetzelfde moment in Tsjechie aan een triatlon deelnam waar ze in de middenmoot finishte. Rani Skrabanja moest opgeven in diezelfde wedstrijd.

Fenomenaal

Bij de heren eiste Youri Keulen uit Spaubeek het zilver voor zich op achter Menno Koolhaas. Na het zwemmen had Keulen nog een achterstand van een minuut op z’n ploeggenoot bij het NTC in Sittard. Tijdens het fietsen liep de marge nog iets op, maar dankzij een fenomenale afsluitende tien kilometer hardlopen raapte hij de een na de andere concurrent op en hoefde hij op de finish slechts een halve minuut toe te geven: 1.46.27 uur om 1.46.56.