Luchtballon maakt noodlanding bij Fromberg na gaslek: passagier breekt arm

Print
Luchtballon maakt noodlanding bij Fromberg na gaslek: passagier breekt arm

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Fromberg / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen -

Een luchtballon heeft zaterdagavond vanwege een gaslek een noodlanding moeten maken in een akker vlakbij de Fromberg.

Een vrouwelijke passagier brak daarbij haar arm.

De luchtballon was even daarvoor opgestegen nabij het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Het ging om een ballon van de European Balloon Company van ballonvaartpionier Ton Kurvers. Hij volgde de betreffende ballon met de auto toen het gebeurde.

Gaslucht

„Na ruim 20 minuten rook een van de passagiers een lichte gaslucht”, zegt Kurvers. „Er bleek plots een lekkage in een van de flessen. Daarop heeft de piloot de betreffende fles afgesloten en is hij halsoverkop geland in een weiland vlak voorbij de Fromberg. Helaas voor de passagiers was dat nogal een harde landing.”

Verschillende passagiers liepen daarbij verwondingen op. Een vrouw brak haar arm en is naar het ziekenhuis in Maastricht gebracht. Verder waren er bij mensen schaafwonden en had een man een verstuikte enkel.

„Hier baal je natuurlijk van”, zegt Kurvers. „Toch waren de passagiers blij dat de piloot zo snel geland was. Want dit is geen situatie om mee door te vliegen.”

Oorzaak

De vraag is hoe het lek heeft kunnen ontstaan. Kurvers: „Het lek was er niet tijdens de inspectie vooraf en het begin van de vlucht. Maar het zat op een plaats waar je normaal helemaal niet aan hoeft te komen. We gaan de fabriek om uitleg vragen. Misschien is er simpel aan de slang getrokken, maar er kan ook iets anders zijn.”