Jo van den Brand naar Universiteit Maastricht

Jo van den Brand. © ANP

Topwetenschapper Jo van den Brand is door de Universiteit Maastricht aangesteld als hoogleraar zwaartekrachtgolven.

Vikkie Bartholomeus

Van den Brand komt oorspronkelijk uit Hoensbroek. Hij maakt deel uit van het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica Nikhef en was tot voor kort het gezicht van de internationale onderzoeksfaciliteit Virgo, een detector voor zwaartekrachtgolven in Pisa. Jo van den Brand maakte in 2016 het bestaan van zwaartekrachtgolven wereldkundig. Hij gaat vanuit Maastricht de lobby verstevigen om de toekomstige detector Einstein Telescope naar de Euregio te halen. Eerder al werd Stefan Hild als hoogleraar aangesteld; hij focust op ET Pathfinder, een ‘prototye’ van Einstein Telesope.

Nobelprijswinnaar Barry Barish zal op 2 september aanwezig zijn bij de opening van het academisch jaar van de universiteit. Barish won in 2017 samen met twee anderen de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn baanbrekende onderzoek naar zwaartekrachtgolven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal