NS verwacht nieuw reizigersrecord, maatregelen noodzakelijk

Print
NS verwacht nieuw reizigersrecord, maatregelen noodzakelijk

De populariteit van de trein stelt de NS voor grote uitdagingen. Afbeelding: ANP

NS verwacht volgende maand een recordaantal van 36,7 miljoen reizigers te vervoeren. Dat zijn er 1,7 miljoen meer dan vorig jaar.

Om de groei aan te kunnen, zetten de spoorwegen op drukke trajecten langere treinen in. Ook wil NS de perrons op negen drukke stations verlengen.

Drukste treinmaand

De populariteit van de trein stijgt zo hard dat NS vanaf volgende week voor flinke uitdagingen wordt gesteld: september is altijd de drukste treinmaand van het jaar. Forensen zijn terug van vakantie en studenten gaan weer naar universiteit en hogeschool.

Dit jaar verwachten de spoorwegen in september 36,7 miljoen reizigers te vervoeren, liefst 1,7 miljoen meer dan in 2018. Dat hebben de rekenmeesters bij NS berekend op basis van klantgegevens, studentaantallen en veel andere data. Om dat fors gestegen aantal te accommoderen verlengt NS diverse drukke treinen in de spits met 200 extra zitplaatsen. Dat zijn twee rijtuigen extra per trein. Het betreft de trajecten: Den Haag en Leiden, de IC direct Rotterdam - Amsterdam en Den Haag - Eindhoven.

Korte perrons

Op enkele andere belangrijke trajecten binnen en buiten de Randstad willen de spoorwegen de treinen eveneens met 20 procent verlengen, alleen kan dat niet: de perrons kunnen langere treinen niet aan. ,,Deze korte perrons beperken de dienstregeling, een trein is immers zo lang als het kortste perron op de route,” vertelt woordvoerder Erik Kroeze.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen