Crowdfundingactie voor Cuypersplafond van start

Print
Crowdfundingactie voor Cuypersplafond van start

De Vrienden van het Cuypershuis gaven met een eerste donatie van 2000 euro het startsein voor de actie. Afbeelding: Cuypershuis Roermond

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het gedecoreerde plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers in het Cuypershuis in Roermond moet weer zichtbaar worden voor het publiek. De komende weken worden via crowdfunding de laatste financiële middelen bij elkaar gehaald om deze noodzakelijke reconstructie mogelijk te maken. Er is nog een bedrag van 17.500 euro nodig. De Vrienden van het Cuypershuis gaven afgelopen weekend met een eerste donatie van 2000 euro het startsein voor de actie.

In het oorspronkelijk ontwerp uit 1859 zijn de monogrammen PC en AT (Pierre Cuypers en Antoinette Thijm) verwerkt als verwijzing naar hun huwelijk. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties. Helaas is dit plafond de vorige eeuw verloren gegaan omdat het niet meer in goede staat was.

Het Cuypershuis wil middelen vergaren zodat het plafond, met de typische Cuypers decoraties, kan worden gereconstrueerd en onderdeel wordt van de nieuwe museumpresentatie. Door samen te werken met studenten van de opleiding ‘SintLucas - Decoratie- en restauratieschilder’ wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie gaat in totaal 40.000 euro kosten.

Het Cuypershuis start begin 2020 met de inrichting van een nieuwe vaste presentatie. Op 1 juni 2020 opent deze nieuwe permanente museale opstelling voor het publiek. De inrichting van de nieuwe vaste presentatie is hét moment om ook het Cuypersplafond te herstellen en weer zichtbaar te maken voor het publiek. Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) is daarom al gestart met het kleurenonderzoek. De eerste resultaten geven een indruk van de reconstructie van het plafond. Het SRAL is ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum.

Wie mee wil helpen en een bijdrage wil leveren aan de reconstructie van het Cuypersplafond kan online een donatie storten, of in het Cuypershuis zelf, aan de Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond. Meer informatie is hier te vinden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen