Koppeling

Ruimterobot Fedor zweeft nog even rond

Print
Ruimterobot Fedor zweeft nog even rond

De onbemande Sojoez-capsule met aan boord de menselijke robot Fedor. Afbeelding: EPA/REUTERS

Hij moest het boegbeeld worden van Russische ruimtetechnologie, maar voorlopig moet robot Fedor nog even wachten in de ruimte.

De Russische Sojoez-capsule die onderweg is naar het internationale ruimtestation ISS, is er in de nacht van zaterdag op zondag niet in geslaagd aan te koppelen. Aan boord van de Sojoez zit een opmerkelijk personage, dat rechtstreeks uit een Star Wars-film lijkt te komen: Fedor – in het Russisch Fiodor – ofwel Skybot-F850. Hij lijkt op een wat vierkant familielid van C-3PO (See-Threepio), de goudkleurige humanoïde robot die optrekt met de Star Wars-helden.

Oefening

Fedor is officieel een ‘testpassagier’ en hij oogt opmerkelijk menselijk, met benen, armen en handen met vijf vingers. De robot is 1,80 meter lang en heeft last van overgewicht (160 kilo), maar hij kan veel. De reis naar ISS is een oefening voor veel langere reizen.

Hulpje

Fedor is de ruimte ingeschoten als tijdelijk hulpje voor kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Er staan allerlei experimenten met hem op het programma, onder meer om meer te leren over robots en zwaartekracht. Fedor kan solderen en lassen en ook klusjes buiten het ruimtestation uitvoeren.

De eerste poging ISS binnen te komen is dus mislukt. Daarom wacht nu nog even de eenzaamheid van de ruimte voor Fedor.

Uitzendingen

De rechtstreekse Russische uitzendingen van de aankomst van Fedor, te zien op de website van het Russische ruimteagenschap Roskosmos, werden na de mislukte koppeling onderbroken. De volgende poging Fedor aan boord van ISS te hijsen zou vandaag kunnen plaatsvinden, aldus het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA.

Fedor is niet de eerste menselijke robot in het ISS. De Amerikanen stuurden in 2011 de beenloze Robonaut 2 omhoog. Japan bracht in 2013 de 34 centimeter grote robot Kirobo in de ruimte. Hij kon praten, maar alleen in het Japans.