Landbouwgif

Dorpsburgemeester verandert Frans landbouwgifbeleid

Print
Dorpsburgemeester verandert Frans landbouwgifbeleid

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Dankzij een burgemeester in Bretagne gaat de Franse president Macron de wetgeving voor het gebruik van landbouwgif aanscherpen. De inwoners van Langouët (minder dan zeshonderd inwoners) zijn trots op hun maire courage.

Glyfosaat

Burgemeester Daniel Cueff besloot in mei dat boeren geen bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken binnen 150 meter van huizen en bedrijven. In het lichaam van kinderen uit het dorpje was namelijk glyfosaat aangetroffen in extreem hoge waarden. Cueff wilde met de maatregel zijn bewoners beschermen, maar de landelijke overheid sleepte hem voor de rechter omdat hij niet bevoegd zou zijn de maatregel in te voeren.

Debatten

De rechtszaak leidde tot verhitte debatten en tot protesten voor de rechtbank. Veel Fransen vonden het vreemd dat de overheid de burgemeester voor de rechter daagde, terwijl de regering ook strijdt tegen bestrijdingsmiddelen. „Kan een burgemeester de gezondheid van zijn inwoners negeren?”, vroeg Cueff tijdens de zitting aan de rechter. „Europa vraagt ons al sinds 2009 burgers te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen, maar er gebeurt niets.”

President Macron maakte daarop een draai, ten gunste van de burgemeester. Hij wil nu, net als Cueff, strengere regels voor gifgebruik in de buurt van woonhuizen.