Buggenum en het Duitse Wieden bevestigen muzikale vriendschap

Print
Buggenum en het Duitse Wieden bevestigen muzikale vriendschap

De muzikale vriendschap wordt uitgedragen door borden bij het binnenrijden van Buggenum. Afbeelding: Ger Geraets

Buggenum -

Aan de invalswegen van Buggenum staan borden met daarop het kleurrijke gemeentewapen van het Duitse plaatsje Wieden en met dat van de gemeente Leudal. De tekst op de borden vermeldt dat Wieden en Leudal – en met Leudal wordt feitelijk Buggenum bedoeld – ‘in vriendschap verbonden zijn’. Deze vriendschapsband wordt in het weekend van 13, 14 en 15 september herbevestigd door het bezoek van een delegatie muzikanten uit Wieden. In gemeenschapshuis De Roffert in Buggenum verzorgen zij een optreden.

„Wieden ligt in het Schwarzwald, een kleine 600 kilometer hiervandaan en het is met 565 inwoners een stuk kleiner dan Buggenum,” vertelt Ger Geraets die als bastrombonist én als bestuurslid aan de Buggenumse fanfare Excelsior verbonden is. Volgens Geraets ligt een vakantiereis naar het Schwarzwald van Jo en José Koolen uit Buggenum aan de basis van de vriendschap met het dorpje Wieden. „Jo en José bezochten daar een optreden van de Original Finstergrundmusikanten en waren razend enthousiast over wat ze daar gezien en gehoord hadden. Zij brachten vervolgens mij in contact met de burgemeester van Wieden die zelf ook muzikant was en in 1990 mochten wij in Buggenum de Bergmannskapelle uit Wieden en de Original Finstergrundmusikanten, die daar een onderdeel van vormt, voor de eerste keer ontvangen.” Riet, de echtgenote van Ger, die ons gesprek volgt, merkt op dat het toen één groot feest werd. De Duitse gasten vonden destijds onderdak bij de leden van fanfare Excelsior en bij diverse gastgezinnen. „Daaruit zijn mooie vriendschappen ontstaan, die in stand zijn gebleven,” zegt Ger Geraets die filmbeelden van dat feest in 1990 laat zien. Na 1990 hebben er nog diverse bezoeken over en weer plaatsgevonden.

Nieuwe burgemeesters in Wieden en Leudal

Wieden heeft sinds kort een nieuwe burgemeester. Evenals in Leudal is dit een vrouwelijke. Zij heeft met Ger Geraets contact opgenomen en hem gevraagd of de muzikanten uit Wieden weer welkom zijn in Buggenum. En welkom zijn ze. Ger en Riet Geraets zijn een maand geleden per camper afgereisd naar Wieden en hebben daar de laatste afspraken met de Wiedener muzikanten gemaakt. Deze zullen volgens plan op 13 september in -zoals zij zelf zeggen- ‘Boegenoem’ arriveren. In tegenstelling tot in 1990 zullen ze nu voornamelijk ondergebracht worden in hotels in de omgeving. Op zaterdag 14 september gaat het hele gezelschap naar Ittervoort waar in Adams Muziekcentrale voor hen een rondleiding verzorgd wordt. Op zaterdagavond volgt dan een concertavond in Gemeenschapshuis De Roffert. Dit concert wordt om 19.30 uur geopend door het fanfareorkest Excelsior& De Eendracht. Dit is een muzikaal samenwerkingsverband tussen de fanfares van Buggenum en Neer. Daarna verzorgen de Bergmannskapelle uit Wieden en de Original Finstergrundmusikanten een optreden. De leden van de Bergmannskapelle dragen bij hun optredens het aloude tenue van de ‘Bergmann’, het Duitse woord voor mijnwerker. Er was vroeger veel mijnbouw in de omgeving van Wieden waar lood en zilver werd gewonnen. Geraets: „Het zou natuurlijk mooi zijn als de nieuwe burgemeester van Leudal hierbij aanwezig is om kennis te maken met haar Duitse collega.”

Op zondag 15 september vindt er in de Roffert vanaf 10.30 een Früshoppen plaats dat opgeluisterd wordt door de Excelsiorkapel. Beide evenementen zijn gratis toegankelijk. Meer info vind je hier.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen