Fataal ongeluk

Justitie eist half jaar celstraf tegen trucker wegens fataal ongeluk Sacha Evers

Print
Justitie eist half jaar celstraf tegen trucker wegens fataal ongeluk Sacha Evers

Het fatale ongeluk gebeurde woensdag 13 juni vorig jaar op de N273 in Haelen. Afbeelding: Google Street View

Haelen / Neer / Grathem -

Justitie wil dat de Belgische vrachtwagenchauffeur Alex T. (34) uit Maasmechelen voor een half jaar de gevangenis in gaat. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het fatale ongeluk op 13 juni vorig jaar waarbij de 42-jarige Sacha Evers uit Grathem om het leven kwam.

Voordat het Openbaar Ministerie maandag de strafeis bekendmaakte, nam de partner van Sacha Evers, Sandra Linssen, het woord. In een aangrijpende slachtofferverklaring vertelde ze in de rechtszaal dat ‘ze haar grote liefde, steun en toeverlaat kwijt is’ en ‘leven is veranderd in overleven’. In haar slotwoorden richtte zij zich tot de verdachte: „Het was vast nooit je bedoeling, maar de gevolgen zijn niet te overzien.”

Verdachte Alex T. hield het tijdens haar woorden niet droog. Hij zei later: „Als ik de tijd kon terugdraaien, was alles anders was gelopen”. Ook betuigde hij spijt.

Lees ook: Zonder extra knuffel had Sacha nog geleefd

Alertheid

Justitie verwijt T. dat het fatale ongeluk door zijn schuld is ontstaan (artikel 6 wegenverkeerswet). De 34-jarige trucker, die zich weinig kon herinneren van het ongeluk, reed die woensdagochtend met een vrachtwagen van 43.000 kilo op de Napoleonsweg in Haelen. Een weg waar hij vrijwel dagelijks voor zijn werk reed en waar, zo verklaarde hij eerder, de verkeerslichten vrijwel altijd op rood staan. Die woensdagmorgen botste hij op de auto van Sacha Evers, die in de rij voor het stoplicht stond. Evers overleed ter plekke.

Volgens de officier van justitie mag van een beroepschauffeur voortdurende alertheid worden verwacht, zeker als je met een extra zwaar voertuig rijdt. Extra belastend vond hij dat „de weg recht en overzichtelijk was”. „Zowel de stoplichten als de wachtende rij auto’s waren zichtbaar. Het loslaten van een gaspedaal om snelheid te minderen, is volstrekt onvoldoende als niet wordt opgelet of er geremd moet worden.”

Lees ook: Drie scholen rouwen samen om verongelukte leraar

Naast een halfjaar onvoorwaardelijke celstraf, eist justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Omdat de man in Nederland wordt veroordeeld, zou de rijontzegging enkel in Nederland van kracht zijn.

‘Inschattingsfout’

Advocaat Eef van der Heijden vroeg om vrijspraak en stelde dat T. „anticiperend reed”. Hij vertelde dat het stoplicht op groen sprong waarna de file begon te rijden maar een van de auto’s weer remde. Daarna maakte zijn cliënt „een inschattingsfout met desastreuze gevolgen”. De verdachte zelf zei niet te weten of hij de auto’s had gezien. Hij was delen van de film kwijt.

De uitspraak volgt over twee weken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen