De derde regionale hittegolf is een feit

Print
De derde regionale hittegolf is een feit

De derde regionale hittegolf van dit jaar is een feit. Afbeelding: AD/ANP

In Eindhoven is het maandag inmiddels 30 graden en dat betekent daar de derde regionale hittegolf van dit jaar. Dat meldt Weerplaza. ,,Er zullen vandaag meer stations volgen in Brabant en ook in Noord-Limburg, Overijssel en Gelderland zal een regionale hittegolf tot stand komen.”

Volgens Weerplaza volgt dinsdag de tweede landelijke hittegolf van dit jaar. Een hittegolf zo laat in het jaar is zeldzaam.

De tropische dagen verlopen maandag en dinsdag zonnig en het blijft vrijwel overal droog. Er is slechts een zeer kleine kans dat er ergens in de late middag en avond een losse onweersbui tot ontwikkeling komt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft vanaf zaterdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Vooral groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement, worden door het RIVM gewaarschuwd. Zij moeten extra alert zijn op uitdroging en oververhitting. Het Nationaal Hitteplan geldt in principe tot en met woensdag.

Lees ook: Historische hitte in Limburg: 40 graden

Superhittegolf

De eerste hittegolf vond plaats van 22 juni tot en met 1 juli. In het Limburgse Arcen duurde de hittegolf in totaal tien dagen. Eind juli hadden we ook in het midden van het land een officiële hittegolf in De Bilt. Van 22 tot en met 27 juli was in het oosten zelfs sprake van een superhittegolf. In Twente en in Hoogeveen duurde de superhittegolf nog een dag langer.

40,7 graden

Tijdens deze periode werd de hoogste temperatuur ooit genoteerd. Op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden. Zulke hoge temperaturen worden niet meer verwacht, maar deze bijzondere zomer laat nog wel flink zijn tanden zien.