Video: Zes kilometer lint trekken: Brunssummerheide afgesloten voor schouw

Print

Brunssummerheide afzetting. Video: De Limburger

Heibloem / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Politie en het leger hebben maandagavond een deel van de Brunssummerheide afgesloten voor de schouw die de rechtbank daar dinsdag gaat houden in de zaak Nicky Verstappen. Kilometers lint en geblindeerd hekwerk moeten pottenkijkers buiten houden.

De Brunssummerheide wordt deze maandagmiddag vooral nog bevolkt door journalisten die nog snel een kijkje willen nemen, en door militairen en politiemensen die het gebied bewaken en afsluiten. Op de Grote Heiweg, vlakbij de parkeerplaats aan de Toeristenweg, is een commandopost neergezet van waaruit de operatie wordt geleid.

In totaal zijn 80 tot 100 medewerkers van politie en handhaving actief in het gebied. Defensie wil niet kwijt hoeveel militairen exact ter plekke zijn. „Het is een unicum dat het leger op deze schaal bij een schouw ten behoeve van een rechtszaak wordt ingezet”, zegt Ger Hindriks (luitenant-kolonel der Limburgse Jagers). Dat heeft vooral te maken met de grootte van het gebied en het specifieke terrein dat op plaatsen dicht bebost en geaccidenteerd is.

Lees ook: Stilzwijgen werpt schaduw over schouw

Lees verder onder de foto.

Video: Zes kilometer lint trekken: Brunssummerheide afgesloten voor schouw
Foto: Bas Quaedvlieg

In totaal wordt zo’n zes kilometer lint uitgerold om te zorgen dat niemand het bezoek van de rechtbank, het Openbaar Ministerie, verdachte Jos Brech en zijn advocaat en de familie van Nicky kan verstoren. Het is een bijzondere operatie, zegt Bert Vermariën, hoofd ordehandhaving van de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden van de politie. „Het is een besloten zitting. We zorgen voor de figuurlijke gesloten deuren.” Defensie speurt het gebied af met militairen en apparatuur om te kijken of er „mensen en middelen” zijn die er niet horen. Ze controleert onder meer op verstopte afluisterapparatuur. Langs de Buitenring is ter hoogte van kampeerterrein de Heikop, waarin in 1998 Nicky van het zomerkamp verdween, een geblindeerd hekwerk geplaatst om te voorkomen dat voorbijgangers een blik op het terrein kunnen werpen. Ook de dassentunnels die de natuurgebieden aan weerszijden van de Buitenring verbinden, worden afgesloten.

Lees verder onder de afbeelding.

Video: Zes kilometer lint trekken: Brunssummerheide afgesloten voor schouw
Foto: De Limburger

Noodverordening

Voor het gebied is een noodverordening afgegeven die geldt tot dinsdag 18.00 uur. Iedereen die zonder toestemming binnen het lint komt, wordt aangehouden en desnoods gedwongen het gebied te verlaten. In een iets groter gebied rond het afgebakende stuk heen mogen mensen nog wel wandelen, maar zijn drones en camera’s taboe.

Lees verder onder de video.

Dit moet je weten over de schouw in de zaak- Nicky Verstappen. Video: De Limburger

Jeugdkamp

De rechtbank gaat dinsdag ter plaatste kijken op de plek waar in 1998 de tent stond van waaruit de toen 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem tijdens jeugdkamp verdween. Ook de plek waar een dag later het lichaam van de jongen werd gevonden - grofweg een kilometer verderop - wordt tijdens de zogeheten schouw bezocht. Verder wordt de plek bekeken waar enkele uren na de gruwelijke vondst de latere verdachte Jos Brech werd aangehouden op zijn fiets.

Lees verder onder de foto.

Video: Zes kilometer lint trekken: Brunssummerheide afgesloten voor schouw
Foto: ANP

Kort geding

De rechtbank wil de speciale zitting op de Brunssummerheide zonder publiek houden. Een kort geding dat meerdere media voerden om de zaak toch openbaar te krijgen, bracht daar geen verandering in. De kort-gedingrechter gaf maandagochtend aan dat hij de strafrechter niet kan overrulen in deze kwestie.

Lees ook: Video: Rechter blijft erbij: media niet welkom bij bezoek Brunssummerheide zaak-Nicky

Lees verder onder de foto.

Video: Zes kilometer lint trekken: Brunssummerheide afgesloten voor schouw
Foto: ANP

Na afloop van de schouw gaat de zitting dinsdag wel in openbaarheid verder binnen de muren van de rechtbank in Maastricht. Naar verwachting begint die zitting om 14.30 uur.

Lees hier alles over de zaak-Nicky Verstappen in ons dossier

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →