Scholieren mogen eerder naar huis vanwege hitte

Print
Scholieren mogen eerder naar huis vanwege hitte

Het schooljaar is nog maar net begonnen of middelbare scholen moeten alweer het tropenrooster uit de kast halen. Afbeelding: iStock

Horn / Heythuysen / Maastricht / Itteren -

Verschillende middelbare scholen in Limburg sturen hun leerlingen dinsdag en woensdag eerder naar huis, vanwege de tropische hitte.

Het schooljaar is nog maar net begonnen of de leerlingen krijgen al een tropenrooster. Vanwege de hoge temperaturen de komende dagen - boven de dertig graden - vinden scholen lesgeven in oude, hete lokalen niet verantwoord.

Geen airco

Zo besloot directeur Tim Neutelings van Porta Mosana in Maastricht op maandagmiddag de leerlingen al om twee uur ’s middags naar huis te laten gaan. „We hebben hier een oud gebouw, zonder airco, met enkel glas en dan is het in diverse lokalen niet te doen om les te geven of te luisteren. Ik geloof niet dat ik ooit zo’n groot applaus heb gehad van de leerlingen toen ik het tropenrooster bekendmaakte”, zegt hij.

Ook het Sint Maartenscollege in Maastricht hanteert de komende twee dagen lessen van veertig minuten en korte pauzes zodat de leerlingen zo snel mogelijk naar huis kunnen. Bij Sint Ursula in Horn en Heythuysen krijgen de leerlingen dinsdag en woensdag ook korte lessen van veertig minuten en vervallen het achtste en negende uur. De verwachting is dat de temperaturen op donderdag gedaald zijn en iedereen weer volgens het normale rooster les krijgt.