Eis: vier jaar cel voor verkrachting in Lottum in 2002

Print
Eis: vier jaar cel voor verkrachting in Lottum in 2002

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Lottum / Maasbree -

„Na zeventien jaar krijg je je verdiende loon”, zei de vrouw die in 2002 als achttienjarige in Lottum verkracht zou zijn. Tegen de verdachte is vier jaar cel geëist.

Hoofdschuddend hoort ze het verhaal van Ton R. (58) aan. Regelmatig kijkt ze verbaasd naar haar familieleden en vrienden, die in groten getale naar de rechtbank in Maastricht zijn gekomen om haar te steunen. De Maasbreenaar beweert dat hij haar in 2002 niet verkracht heeft, maar dat sprake was van vrijwillige seks. Wat zij verklaard heeft, is volgens hem „absolute onzin”.

Lees ook: Verdachte Lottumse verkrachtingszaak 2002: ‘Het was vrijwillige seks’

Ze kan zich slechts verbijten, tot dat zij een slachtofferverklaring mag afleggen. Ze vertelt dat ze 17 september in een nieuwe agenda doorkrast, elk jaar weer. Ze wil niet herinnerd worden aan die gitzwarte dag dat R. haar onbezorgde leven stal. De dag dat een bijna tweemaal zo oude man haar doodsangst aanjoeg en haar tot op het bot vernederde. Nadat hij haar had aangereden, waardoor ze niet verder kon rijden, bood hij aan haar naar huis te brengen. Hij vroeg wel een „kleine vergoeding” en bedoelde seks, zo werd pas duidelijk in de auto op weg naar Lottum. Op een afgelegen weg vond naar haar zeggen de verkrachting plaats. Hij gebruikte zijn macht om een achttien jaar oud meisje tot gemeenschap te dwingen.

Angst

Vaak denkt ze terug aan zijn „gefrustreerde hoofd” en „smerige handen”. Ze durfde zich niet te verzetten uit angst dat hij een mes bij zich had. „Ik ben getekend voor het leven.” Ze heeft overwogen een einde aan haar leven te maken, maar dankzij de steun van familie en vrienden is ze er nog. Ze nam zich ook voor om niet te rusten voor haar verkrachter gepakt zou worden. Ze „speelde detectiveje”. Maar hoe graag ze de dader wilde vinden – het lukte niet. Met leedvermaak constateert ze dat hij, zeventien jaar na dato, door een eigen stommiteit in de kraag is gepakt. Hij werd veroordeeld voor vernieling, waarbij wangslijm werd afgenomen. Het DNA kwam overeen met het sperma dat in 2002 was gevonden.

En nu komt boontje om zijn loontje, zegt ze opgelucht.

Lees ook: Weer breekt DNA-wet een oude zaak open

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →