Roda en Van der Luer in gesprek over vertrekpremie

Eric van der Luer. © De Limburger/Bas Quaedvlieg

Roda JC en jeugdcoach Eric van der Luer stonden maandagavond tegenover elkaar voor de arbitragecommissie van de KNVB. Op een spoedzitting in het bondsgebouw in Zeist werden stevige verwijten gemaakt. Beide partijen gaan nu in gesprek over een vertrekregeling.

Jimmy Leenders

Na een urenlange bijeenkomst werd besloten de zitting voorlopig aan te houden. Als er vrijdag geen akkoord is over een vertrekpremie zal de arbitragecommissie in de week van 16 september een bedrag bepalen.

Conflict

Het conflict tussen Garcia de la Vega, de beoogde nieuwe eigenaar van Roda JC, en Van der Luer draait om het arbeidscontract van de jeugdtrainer. Volgens Roda waren de beoogde eigenaar en Van der Luer mondeling akkoord over een nieuw voorstel. Van der Luer ontkent dat. De Mexicaan wilde hem niet onder dezelfde omstandigheden in dienst houden omdat Van der Luer te duur zou zijn. Reden om hem een nieuw contract te sturen met een fors verlaagd salaris.

‘Goed gedrag’

Zijn oorspronkelijke loon zou hij weer bij elkaar kunnen verdienen door de kosten van de jeugdopleiding (230.000 euro) aan sponsorgeld binnen te halen en middels een bonus voor ‘goed gedrag’. „Mensen hebben me verteld dat hij veel problemen veroorzaakte binnen de organisatie, dat hij anderen een dolk in de rug stak”, motiveerde Garcia de la Vega die clausule. Volgens Van der Luer werd er met geen woord over zo’n clausule gerept. „Wel over het feit dat ik lastig was. Dat klopt, ik ben niet de gemakkelijkste. En toch heb ik de laatste drie jaar telkens een contractverlenging gekregen, terwijl ik zo’n ‘vreselijk mens’ ben.”

Beschadigd

De la Vega wilde voorkomen dat hij in een openbare zitting tegenover Van der Luer zou komen te staan, met alle publiciteit van dien. „Daarom heb ik hem afgelopen week ook nog een voorstel gestuurd.” Een voorstel dat door Van der Luer aan de kant werd geschoven. „Ik wil gewon mijn werk doen”, hield hij gisteravond vol. Commissievoorzitter Toon van Mierlo constateerde echter dat de relatie tussen beide partijen fors beschadigd is. „Dit wordt natuurlijk niets meer.”

Beluister hier de nieuwste aflevering van onze voetbalpodcast: