Tweede hittegolf van het jaar is een feit: 30 graden in De Bilt

Een kind eet een ijsje op een van de warmste dagen van het jaar. © ANP

De tweede landelijke hittegolf van dit jaar is bereikt. De thermometer in De Bilt geeft dinsdag dertig graden aan. Twee landelijke hittegolven in een jaar is vrij bijzonder. ,,Sinds 1901 is dit maar drie keer eerder voorgekomen: in 1941, 2006 en 2018”, aldus weerman Raymond Klaassen van Weerplaza. De hittegolf duurt in ieder geval tot en met woensdag.

Simone van Zwienen

Rond het middaguur ging het ineens hard met de temperatuur. Om 11.50 uur was het in De Bilt 28,7 graden, twintig minuten later tikte de thermometer de 29,7 graden aan. Om 12.40 uur werd de 30 graden bereikt en daarmee een officiële landelijke hittegolf. ,,De hittegolf waar we nu mee te maken hebben is erg laat en een record. Nog nooit werd er zo laat in het zomerseizoen een hittegolf geregistreerd. Het oude record stamt uit 2001. Toen was er sprake van een hittegolf die liep van 22 augustus tot en met 26 augustus”, zegt Klaassen.

De eerste landelijke hittegolf van dit jaar liep van 22 juli tot en met 27 juli. Het was in die periode een paar dagen extreem warm. Op 25 juli werd het toen 37,5 graden in De Bilt, de hoogste temperatuur ooit gemeten op het hoofdstation van het KNMI. Op dezelfde dag werd ook de hoogste temperatuur gemeten in Nederland sinds de start van de metingen. Op vliegbasis Gilze Rijen gaf de thermometer een extreme 40,7 graden aan.

Maandag was er in meerdere provincies al sprake van een derde regionale hittegolf. Onder andere in Limburg, Brabant en Gelderland werd voor de derde keer dit jaar aan de voorwaarde van een hittegolf voldaan.

Smog

Het RIVM waarschuwt dat de kwaliteit van de lucht dinsdag en woensdag in Nederland slecht is als gevolg van smog door ozon. Het gezondheidsinstituut adviseert zware lichamelijke inspanningen te beperken. Smog door ozon kan leiden tot klachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Mensen kunnen vooral last van smog hebben in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Door de westelijke wind en de kans op onweersbuien zullen de ozonconcentraties vanaf donderdag lager zijn. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit iets beter, maar nog wel ‘onvoldoende’. Vanaf vrijdag zal de luchtkwaliteit verder verbeteren. Afgelopen dagen was de kwaliteit van de lucht ook al slecht als gevolg van zomersmog.

Hitteplan

In verband met de aanhoudende hitte is ook code geel van kracht en het nationaal hitteplan. Vooral groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement, moeten extra alert zijn op uitdroging en oververhitting. Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag.

Donderdag koeler

Woensdag wordt het ook nog tropisch in het binnenland, maar in de loop van de middag ontstaan er stapelwolken. ,,Mogelijk dat er al een enkele onweersbui tot ontwikkeling komt”, aldus Klaassen. In de loop van de avond en in de nacht naar donderdag vallen er meer regen- en onweersbuien. De wind draait naar westelijke richtingen en koelere lucht dringt het land binnen. De warmte wordt dan verdreven.

Donderdag wordt het hooguit nog 20 tot 24 graden. Vooral in de ochtend kan er hier en daar nog een bui vallen. In de middag zien we de zon weer wat vaker. Vrijdag blijft het droog en zijn er zonnige perioden. De wind is wat meer zuidwestelijke en het wordt opnieuw zo’n 20 tot 24 graden. Klaassen: ,,Wat het weekend gaat brengen is nog onzeker. Daar komen we in de loop van de week op terug.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal