‘Kraker sleutelkastjes sloeg op grote schaal toe in Limburg’

Print
‘Kraker sleutelkastjes sloeg op grote schaal toe in Limburg’

De man wordt onder andere verdacht van twee inbraken in een appartement in Horst. Afbeelding: Track’88

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Maastricht / Itteren / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst -

Rachid E. (33) uit Gouda lijkt op veel grotere schaal dan aanvankelijk werd gedacht in Limburg inbraken te hebben gepleegd door bij hoogbejaarde mensen sleutelkastjes - bedoeld om zorgverleners makkelijk binnen te laten - open te breken.

Het Openbaar Ministerie (OM), dat eerder dit jaar vier inbraken op de dagvaarding van E. zette, denkt dat de verdachte zeker 32 misdrijven heeft gepleegd. Dat bleek dinsdag in een tussentijdse zitting van de rechtbank in Roermond. Daar bepaalden de rechters dat vanwege een fout van het OM 28 van de 32 delicten niet op de oorspronkelijke tenlastelegging van de verdachte mogen komen.

Lees ook: Slachtoffers inbraak via sleutelkluis vaak oog in oog met dader

Officier van justitie Mandana Kerami heeft eerder dit jaar per ongeluk – ‘door een fout in het computersysteem’ - een definitieve dagvaarding uitgebracht. Op die aanklacht stonden maar vier feiten. De rechters zijn het met advocaat Yehudi Moszkowicz van E. eens dat aan een definitieve tenlastelegging geen nieuwe feiten kunnen worden toegevoegd. Deze beslissing van de rechters betekent overigens niet dat de verdenking van de 28 andere zaken van de baan is. De openbaar aanklager zal een nieuwe dagvaarding tegen E. uitbrengen.

Cel

In afwachting daarvan blijft E. op bevel van de rechtbank in de cel. Dit tot grote opluchting van familieleden van hoogbejaarde vrouwen uit Belfeld en Obbicht die dinsdag de zitting in Roermond bijwoonden. Hun (schoon)moeders van 84 en 91 jaar kwamen in het holst van de nacht in hun slaapkamer oog in oog te staan met een inbreker die er met geld en sieraden tussenuit ging.

Lees ook: Slachtoffer (91) berovingen Belfeld hielp inbreker met afdoen van haar gouden ring

Volgens het OM is dat Rachid E. geweest. De man zou vanaf februari 2018 tot begin 2019 zijn slag hebben geslagen in zeker elf plaatsen in Noord-, Midden en Zuid-Limburg. In Maastricht, Horst, Posterholt en Belfeld brak hij in een nacht vaak meerdere keren in wooncomplexen in. Ook inwoners van Obbicht, Linne, Heerlen, Geleen, Nuth, Urmond en Melick kregen ongewenst bezoek. Het OM verdenkt E. er ook van dat hij verspreid door Limburg auto’s heeft opengebroken. De politie pakte hem in februari van dit jaar op op verdenking van inbraken in een appartementencomplex in Horst. De zaak gaat later dit jaar verder.