Peter R. de Vries over emotionele schouw: 'Nicky's familie en Brech stonden op anderhalve meter van elkaar'

Print
Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum - De schouw dinsdagmiddag op de Brunssummerheide was beladen en emotievol. Dat zei Peter R. de Vries na afloop.

De Vries is adviseur van de familie van de 21 jaar geleden vermoorde Nicky Verstappen.

"Op de plek waar vroeger de camping was, kwamen familie en verdachte recht tegenover elkaar te zitten. Ze moesten elkaar wel bijna in de ogen kijken. Dan voel je de spanning", zei De Vries. "Het greep iedereen aan. Mij ook", zei hij.

Zwaar
Ook de bezichtiging van de plek waar Nicky 21 jaar geleden dood werd gevonden, was voor de familie erg zwaar, zei De Vries. "Als je weet dat Brech daar op een paar meter afstand van de vindplaats staat, dan is dat voor de familie een zware beproeving", aldus De Vries.

Brech had steeds drie agenten om zich heen, zei de misdaadverslaggever. Hij was niet geboeid, had geen stok in zijn broek, maar er werd wel goed op hem gelet.

Stilzwijgen
Hij noemde de schouw een reis terug door de tijd. Brech bleef zich al die tijd in stilzwijgen hullen. "Aan het eind van de schouw vroeg de voorzitter van de rechtbank aan Brech of hij nog iets wilde zeggen. Hij antwoordde, dat hij het eerst op zich wilde laten inwerken. Op de vraag of Brech de plek waar Nicky is gevonden herkende, wilde Brech geen antwoord geven. Hij verwees naar zijn advocaat."

Passant
Enkele uren na het vinden van het lichaam van Nicky, werd Brech door de marechaussee staande gehouden en geregistreerd als 'passant'. "Die plek ligt op 300 meter van de plaats waar Nicky is gevonden. Voorbij die plek ligt een heuvel. Pas toen Brech over de heuvel fietste kon hij de marechaussee zien. Er was geen weg meer terug." Brech beweerde bij die gelegenheid dat hij post aan het rondbrengen was voor scouting. De marechaussee liet hem vervolgens gaan.

Pas een jaar geleden werd Brech alsnog opgepakt na een DNA-match. Sindsdien zit hij vast op verdenking van de moord op Nicky.

Dinsdagmiddag, na de schouw, begint in de rechtbank in Maastricht de vierde zogeheten pro-formazitting.

Bekijk hieronder de mini-docu die De Limburger maakte over Jos Brech.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →