Advocaat Roethof betwist moord: ‘Nicky lijkt te zijn weggelopen’

Print
Advocaat Roethof betwist moord: ‘Nicky lijkt te zijn weggelopen’

De Brunssummerheide, inzet Nicky Verstappen. Afbeelding: Koen Verheijden

Brunssum / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heibloem -

Advocaat Gerald Roethof ziet de schouw op de Brunssummerheide als ontlastend voor zijn cliënt Jos Brech, die wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van Nicky Verstappen.

Hij suggereert dat het jongetje goed zelf kan zijn weggelopen en toen overleden, blijkt tijdens de zitting die nu bezig is in de rechtbank in Maastricht.

Die zitting volgt op de schouw van dinsdagochtend op de Brunssummerheide, waar onder meer werd gekeken op de plek waar Nicky op 11-jarige leeftijd dood werd gevonden.

Advocaat Gerald Roethof ziet de schouw als ‘ontlastend’. ,,Dank OM, voor de schouw”, spreekt Roethof. ,,Als je ziet hoe dicht de tent bij het pad stond, hoe makkelijk en hoeveel mensen in theorie achter de tent konden lopen. Er was totaal geen beveiliging of wat dan ook voor de kinderen.” Roethof beschrijft ook hoe er over de heide veel paden lopen, hoe uitgestrekt het gebied is. ,,Als je geen oriëntatievermogen hebt, verdwaal je.” Zo komt hij met het scenario dat Nicky zou zijn weggelopen. ,,Als je ziet hoe heet het wordt, hoe snel je kan uitdrogen zonder water.” En dan was er nog de ruzie in de tent, voor Nicky’s verdwijning.

De familie schudt net als hun woordvoerder en steun en toeverlaat Peter R. de Vries het hoofd. ‘Nee’, lijken ze te willen zeggen.

Tissue

In de rechtszaal kwam eerder nog een opvallend detail ter sprake. Een veelbesproken tissue, die vlakbij het lichaam van Nicky werd gevonden, blijkt dna van een vrouw te bevatten. Tijdens de schouw op de Brunssumerheide, dinsdagochtend, werd ook gekeken naar de plek waarop dat zakdoekje werd aangetroffen.

Advocaat Jos Brech vindt Schouw overbodig. Video: De Limburger

Verdachte Jos Brech hoort gepraat daarover ogenschijnlijk onbewogen aan. Hij is dinsdag gekleed in een lichtblauwe polo en spijkerbroek en zit tegenover de rechters, die laten weten dat dinsdag ook nog over het onderzoek zal worden gesproken.

Het onderzoek in de zaak verloopt overigens langzaam. Opnieuw laten onderzoeksuitslagen in de zaak Nicky Verstappen op zich wachten. Dinsdag had er resultaat moeten zijn van een nieuw dna-onderzoek, maar dat laat op zich wachten. Begin oktober verwacht de rechtbank onderzoeksresultaten naar ‘nieuwe’ dna-sporen wel te hebben. Maar advocaat Gerald Roethof, die Jos Brech vertegenwoordigt, vindt het allemaal veel te lang duren. ,,Maandag zat mijn cliënt een jaar vast. Hoe serieus de beschuldigingen ook zijn: een jaar hechtenis hoort een kantelpunt te zijn.”

Advocaat Roethof betwist moord: ‘Nicky lijkt te zijn weggelopen’
Tijdens de schouw is ook gekeken op de plaats waar de tent van Nicky Verstappen in 1998 stond. Foto: Openbaar Ministerie

De rechters kregen dinsdagochtend tijdens de schouw ter plaatse meer gevoel bij onder meer afstanden en de situatie op de Brunssummerheide, waar Nicky op zomerkamp was toen hij om het leven kwam. Voor de ouders was het een emotionele confrontatie met het verleden, maar ook de man die ze verantwoordelijk houden voor de dood van hun zoon: Jos Brech.

De ouders en zus van Nicky zijn net als Brech dinsdagmiddag weer in de rechtbank, om te horen hoe er over zijn zaak wordt gesproken. Tot nu toe zwijgt de verdachte, hij wil niet onthullen hoe het kan dat zijn dna werd aangetroffen op het lichaam van Nicky.

Reactie Peter R. De Vries in zaak Nicky Verstappen 27-7. Video: De Limburger

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →