Resten Romeinse villa gevonden bij dijkwerkzaamheden Neer

Print
Resten Romeinse villa gevonden bij dijkwerkzaamheden Neer

De fundering van de Romeinse villa op de dijk in Neer. Afbeelding: Waterschap Limburg

Neer -

Tijdens graafwerkzaamheden op de dijk in Neer zijn diverse archeologische vondsten gedaan. Onder meer resten van een Romeinse villa werden aangetroffen.

De ontdekkingen werden gedaan op de kruising van de Hagendoorn en Eiland. Naast de fundering van een villa, stuitten de werklieden van Waterschap Limburg, uitvoerder van de dijkverhoging in Neer, ook op resten van smeltovens voor ijzer en een zilveren munt uit de Romeinse tijd. Archeologen van het ingeschakelde onderzoeksbureau RAAP vermoeden dat er meerdere gebouwen en woningen rondom de villa, het hoofdgebouw, stonden.

Geen verrassing

Een complete verrassing zijn de vondsten niet, meldt een woordvoerder van Waterschap Limburg. Archeologen van RAAP wezen op voorhand al op de hoge archeologische verwachtingen in het gebied. Reden om een vooronderzoek uit te laten voeren, om zo de precieze locatie van de historische resten te bepalen en ze tijdig veilig te kunnen stellen. In praktijk betekende dit onder meer dat een archeoloog naast de graafmachines stond en een oogje in het zeil hield.

Herbouwen

Heemkundevereniging Oos Naer heeft de keien van de fundering gekregen, laat penningmeester Pierre Kuijpers van de vereniging weten. Ze zijn voornemens om de ruim duizend kilo aan steen opnieuw op te bouwen aan de kant van de weg, zodat er toch een glimp van het historische gebouw zichtbaar is.

De rest van de vondsten, waaronder de zilveren munt en een vuurstenen pijlpunt uit de Steen- of Bronstijd, worden voor verder onderzoek overgebracht naar De Vondst in Heerlen, het centrum voor archeologie in Limburg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →