Bevrijdingsactiviteiten in Beek en Urmond

Print
Bevrijdingsactiviteiten in Beek en Urmond

Het Asta Theater. Afbeelding: De Limburger

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Urmond -

De 75-jarige bevrijding van Beek wordt van 13 tot en met 17 september gevierd met allerlei activiteiten voor jong en oud. In Urmond wordt het een dag later gevierd.

Beek

Voor de Beekse jeugd van 11 tot 15 jaar wordt vrijdag 13 september in Mondial een Vrijheidsfeest gehouden. Tijdens de avond draaien diverse dj’s, waaronder Remco Gaiteros en Tisjeboyjay, en wordt op een indrukwekkende manier stilgestaan bij de bevrijding van Beek. De avond start om 19.30 uur en de entree bedraagt 3 euro (inclusief consumptie en garderobe).

Een dag later staat in het Asta theater de Bevrijdingsrevue op het programma. Het theaterstuk Ein doodgewoon verhaol zal worden opgevoerd. Het stuk benadrukt op aangrijpende wijze de emotionele impact van de oorlog en wordt opgevoerd door verschillende Beekse verenigingen. De aanvang is om 20.00 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te koop bij Sjeunkes kinderschoenen en Schoenherstellerij Hoedemakers. Er zijn nog maar enkele kaarten verkrijgbaar.

Op zondag 15 september staat vanaf 12.00 uur een historische voertuigenstoet op het proramma met ruim 200 re-enactors op de Maastrichterlaan, dagboekpresentatie, fototentoonstelling, optredens muziekverenigingen en scholen. De toegang is gratis.

Op de dag van de uiteindelijke bevrijding 75 jaar geleden, dinsdag 17 september wordt het kindermusical Oorlogsgeheimen in het Asta theater voor de hogere klassen van de Beekse basisscholen opgevoerd. Aansluitend is om 18.30 uur het officiële herdenkingsfeest.

Urmond

Urmond werd een dag later bevrijd op 18 september. Deze woensdag wordt tussen 19.30 en 22.00 uur in de Protestantse Kerk Urmond de publicatie Urmond in de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. De publicatie geeft een vrij compleet beeld van de gebeurtenissen in Urmond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast beeldmateriaal zijn er ook 35 personen geïnterviewd die de oorlog als opgroeiend kind meegemaakt hebben. De publicatie is een initiatief van Stichting Vrijheid Urmond.