Forum

Theo Hiddema: ‘Ik afstand nemen van Thierry Baudet? Kletskoek’

Print
Theo Hiddema: ‘Ik afstand nemen van Thierry Baudet? Kletskoek’

Afbeelding: ANP

„Ik heb geen afstand genomen van Thierry Baudet, er is geen schisma in onze tweemansfractie. Het enige wat ik heb gezegd over het royement van medeoprichter Henk Otten is dat ik de manier waarop dat bekend is gemaakt, per tweet, onhandig vind. Punt.”

Zo reageerde Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie dinsdagavond laat tegen De Limburger op het bericht dat eerder op de avond door de redactie van het programma Jinek naar buiten was gebracht.

Daarin werd gesteld dat Hiddema vindt dat Otten ten onrechte uit de partij is gezet en zo zijn Kamerkompaan en partijleider Baudet afvalt. „Ik heb niet gezegd dat Otten ten onrechte is ontslagen. Omdat ik daar niks van vind en het niet mijn beslissing was. Het bestuur heeft dat besloten en dat heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Ik zit niet in het bestuur, gelukkig. Ze hebben lang met elkaar en allerlei adviseurs hier in de kelder gezeten. Otten is gevraagd om een verklaring voor de kastekorten. Die heeft ie tot op de dag van vandaag niet gegeven. In die kelder hebben zich stemmingen, temperamenten en humeuren opgebouwd, dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.”

Steen

„Dat stomme twitteren, ik houd er niet van. Ik doe het niet. Je creëert er alleen maar fait accompli’s mee. Je gooit een dikke steen in de vijver, waarop de ander pardoes reageert met een nog dikkere steen. Een nog giftiger tweet. Voor je het weet kan je geen kant meer op. Standpunten verharden, hakken gaan in het zand. De een spreekt van valsheid in geschrifte en een minnares. De ander dient binnen vierentwintig uur een aanklacht wegens smaad in. Intussen smult vooral de buitenwacht. Ik vind dat en beetje een domme vertoning.”

Lees ook: Moddergooien bij Forum gaat door

Samenwerking

„Ik vind het spijtig dat ze weg zijn, Henk Otten en zijn bondgenoot senator Jeroen de Vries, want ik mag ze graag en heb prettig met ze samengewerkt. Er zat geen kwaad aan. Nogmaals, ik vind de manier waarop het is gegaan niet handig. Per tweet. Maar met die opmerking heb ik geen stelling genomen tegen Baudet, zoals het nu wordt geframed. Ik snap dat de media dat leuk vinden, maar zo is het niet. Kletskoek. Er is geen schisma tussen ons. Ik zit al tweeënhalf jaar naast Baudet in de Tweede Kamer. We doen in grote eendracht en met wederzijdse sympathie ons politieke werk. Zonder een dissonant. Ik doe iedere dag mijn best, ik pest en plaag hem, maar het lukt me niet om ruzie met hem te krijgen.”

“Het bestuur heeft op de website van FvD alle financiële malheurs op en rijtje gezet. Dat zijn er nogal wat. Otten heeft tijd zat gehad om die financiële gaten van een toelichting te voorzien, dat heeft ie nooit gedaan.”

Of het me verdriet doet dat uw partij zo negatief in het nieuws is? “De partij staat helemaal niet negatief in het beeld. Onzin. We hebben ingegrepen in het financieel wanbedrijf. Als er één partij is die blijk geeft van een zelfreinigend vermogen, dan zijn wij het wel. Daar kunnen andere een voorbeeld aan nemen. Wat zich nu voltrekt, al die ophef, dat is gedrag van de media. ”

Lees ook: Forum voor Democratie gooit Henk Otten uit de partij

Boreaal

De kritiek van Henk Otten en de senatoren die met hem zijn overgestapt naar diens nieuwe partij is dat Thierry Baudet een te extreme, boreale koers vaart. Wat vindt u van die kritiek?

„Er is helemaal geen boreale koers. Dat is nog nooit de discussie geweest als we het samen hadden over ons stemgedrag bij ingediende moties in de Kamer. Vergaderingen waar ook Otten en De Vries bij zaten. Zij hebben daar nooit geroepen ‘dit is te boreaal, dit kan niet onze goedkeuring hebben, nu gaat het de verkeerde kant op’. Ons stemgedrag is altijd eendrachtig tot stand gekomen, zonder een dissonant. Het is dus opmerkelijk dat Otten nu roept dat Baudet te boreaal is. De andere twee die zijn meegelopen, zeggen dat ook. Quatsch is het. Als je toen vond, direct na de Provinciale Statenverkiezingen waarbij we de grootste zijn geworden, dat Baudet de verkeerde kant opging, te boreaal werd. Als ie zo geschrokken is van die toespraak, zoals Otten nu zegt, dat had je je toch toen gedistantieerd van FvD? Waarom een maand wachten tot je in het pluche zit en je dan ineens die toespraak herinneren? Pas nadat Otten is beëdigd en in de problemen is gekomen met de boekhouding, gaat hij zich afscheiden. Moet ik dat serieus nemen?”

Hoe het verder gaat met de partij? Dat weet ik niet. We hebben op 2 september een volgende bijeenkomst. Dan komen er 2500 mensen en zullen we de dingen uitleggen zoals ik dat nu tegen u heb gedaan. Maar een boreaal schisma is er niet, echt niet. In elk geval niet tussen mij en Thierry. Wij zoeken altijd allebei de vrolijke noot. Het is een aardige vent, intelligent en inspirerend. Ik zit niet voor niets bij deze partij.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu