Meer dan de helft van Nederlanders wil huis verduurzamen

Print
Meer dan de helft van Nederlanders wil huis verduurzamen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Een steeds grotere groep huizenbezitters denkt serieus na over het verduurzamen van hun woning. Voor bijna zes op de tien is geldbesparing de belangrijkste reden om te vergroenen.

Dat blijkt uit een enquête van Panelwizard onder 1022 Nederlanders van 18 jaar en ouder met een huur- of koopwoning. Voor bijna zes op de tien ondervraagden zijn financiële overwegingen de voornaamste reden om hun woning te ‘vergroenen’.

Vergeleken bij vorig jaar zegt 55 procent van de respondenten zelfs positiever te staan tegenover energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. De bereidheid tot een eventuele verduurzaming van de woning nam het sterkst toe onder veertigers (66 procent), maar ook jongeren tot dertig jaar scoren hoog. Ouderen zijn het minst vatbaar voor alle campagnes rond verduurzaming, blijkt uit de enquête.

Meer dan de helft van Nederlanders wil huis verduurzamen
Foto: Offerteadviseur

,,Het lijkt erop dat jongeren steeds kritischer kijken naar het energieverbruik van hun eigen huis of huurwoning’’, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur, opdrachtgever van het onderzoek.

Duurzaamheid

Hoewel respondenten zelf wel bereid zijn om de portemonnee te trekken, heeft een overgroot deel twijfels over de financiële haalbaarheid voor anderen. Zo stelt maar liefst 72 procent van hen dat dit voor de gemiddelde consument niet te betalen is.

Agdere denkt dat veel mensen te weinig naar subsidies kijken. ,,Als je bijvoorbeeld besluit een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen, kom je al snel in aanmerking voor een subsidie tot 1000 euro. Voor zonnepanelen kun je de btw aftrekken en er geldt nog een paar jaar een salderingsregeling.’’ Ook wijst Agdere op de subsidiepot die vanaf 2 september weer beschikbaar komt voor huiseigenaren. Er ligt 84 miljoen euro klaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →