Judoka Juul Franssen pakt brons op WK

Print
Judoka Juul Franssen pakt brons op WK

Juul Franssen (rechts), blij met de bronzen medaille. Afbeelding: EPA

Reuver -

Judoka Juul Franssen uit Reuver heeft woensdag brons gepakt bij het WK in Tokio.

In de wedstrijd om het brons won ze met waza-ari van landgenoot Sanne Vermeer en bezorgde Nederland daarmee de eerste medaille van dit WK.

Daarmee nam Franssen een voorsprong op haar jonge concurrente in de strijd om het ene olympische ticket dat per gewichtsklasse te verdelen is. Vermeer was vorig jaar nog de wereldkampioene bij de junioren. In twee eerdere ontmoetingen op internationale podia had Franssen ook al gewonnen. In de halve finale verloor ze in Tokio van de regerend wereldkampioene Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk. Vermeer was via de herkansingen in de ‘troostfinale’ beland.

Tweede bronzen plak

Voor Franssen was het haar tweede bronzen WK-plak na die van vorig jaar in Bakoe. Ook toen betekende dat de eerste medaille voor de Oranje-judoka's, waarna Guusje Steenhuis (-78 kilogram, zilver) en Marhinde Verkerk (-78, brons) ook nog succesvol waren.

Dit seizoen was Franssen al goed voor brons op de Grand Slam van Bakoe, maar ging ze op het EK in Minsk al bij haar eerste optreden onderuit tegen de Italiaanse Maria Centracchio. Vermeer pakte juist bij dat toernooi brons, waarmee de strijd om het olympisch ticket volledig open leek te liggen. De pas 21-jarige Vermeer was vorig jaar nog wereldkampioene bij de junioren, maar moet het in ervaring ruim afleggen tegen de acht jaar oudere Franssen.

In conflict

Franssen is gebrand op deelname aan de Spelen in Tokio. Voor Rio 2016 kreeg Anicka van Emden de voorkeur die ze terugbetaalde met brons, de enige Nederlandse olympische judomedaille dat jaar. Franssen raakte daarna in conflict met de judobond die haar dwong te trainen op Papendal. Een rechtszaak leidde tot een compromis, waarna Franssen verder kon met Rotterdam als basis.

Franssen was als vierde geplaatst in Tokio. Ze versloeg achtereenvolgens de Braziliaanse Ketleyn Quadros op straffen, de Chinese Tang Jing en de Duitse Martyna Trajdos op waza-ari, waarna Agbegnenou haar met een half punt uit de finale hield. De Française veroverde niet veel later de wereldtitel.

Vermeer verloor in de kwartfinales met ippon van de Japanse Miku Tashiro waarna ze in de herkansingen Gankhaich Bold uit Mongolië versloeg.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen