Rumah: eerste expositie met kunst als toevluchtsoord

Print
Rumah: eerste expositie met kunst als toevluchtsoord

Glitsch, van Kim Pattiruhu.

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Odapark opent zondag 8 september met Rumah de eerste tentoonstelling in de expositiereeks Art is a Shelter. Publiek kan vanaf dat moment een rondgang maken langs het werk van acht Nederlandse kunstenaars uit drie generaties met een Molukse achtergrond. Aan de hand van hun kunst wil Odapark een beeld schetsen van de invloed die hun gemeenschappelijke geschiedenis op hun creaties heeft uitgeoefend.

Begin jaren vijftig arriveerden 12.500 KNIL-militairen die in Indië voor Nederland hadden gevochten en hun gezinnen in de havens van Rotterdam en Amsterdam. Directe aanleiding voor hun komst was de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië en het uitroepen van de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Hun verblijf in Nederland zou tijdelijk zijn, reden waarom de Molukkers veelal werden gehuisvest in barakken, onder meer op het kazerneterrein in Blerick en in Venray. De Venrayse barakken stonden in Vlakwater, het huidige gebied van Beeldenbos Odapark.

Van de kunstenaars verwijst Pieter Latul (schilderijen) in zijn werk rechtstreeks naar de periode in de barakken. Ben Manusama verbeeldt in zijn werk de treinkapingen door Zuid-Molukkers in de jaren zeventig. Kim Pattiruhu richtte haar lens in Indonesië op plekken vanwaar de Molukkers in 1951 naar Nederland vertrokken. Shelly Lapré laat onder meer (hut)koffers zien, die symbool staan voor de lange bootreis die de Molukkers maakten naar Nederland maar ook verwijzen naar de vooronderstelling dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn.

Voorlopig zijn er drie tweejaarlijkse edities gepland. Art is a Shelter haakt aan op het actuele vluchtelingenthema en verwijst hiermee tevens naar de positie van kunst in deze wereld. Kunst kan immers ook als schuilplaats en toevluchtsoord dienen. Iedere editie krijgt een eigen ‘shelter’ die na de expositie een plek krijgt in het Beeldenbos van Odapark. De barak van Rumah – maleis voor ‘huis’ - vormt het hart van de eerste editie en zal na deze tentoonstelling als eerste ‘object’ uit deze reeks naar het beeldenbos verhuizen.

Art is a Shelter: Rumah is tot en met zondag 12 januari te bezichtigen. Odapark, center for contemporary art, Merseloseweg 117 Venray. Info: 0478 513 690 of info@odapark.nl