Cokewasserij in Herkenbosch: man uit Roermond voortvluchtig

Print
Cokewasserij in Herkenbosch: man uit Roermond voortvluchtig

In de loods vond de politie in mei een cocaïnewasserij Afbeelding: AVLimburg

Herkenbosch / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Politie en justitie zijn sinds eind mei op zoek naar een man uit Roermond die betrokken zou zijn geweest bij een cocaïnewasserij in Herkenbosch.

Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Roermond. Daar stonden vier verdachten in een tussentijdse zitting terecht op verdenking van de productie en het bezit van harddrugs. Het gaat om een man en een vrouw van 37 jaar uit Spanje, een 30-jarige man uit Tegelen en een 22-jarige inwoner van Hardinxveld-Giessendam.

Lucht

De politie viel op 19 mei de loods aan de Veldweg in Herkenbosch binnen nadat een wandelaar in de buurt een penetrante lucht had geroken. Hij belde de politie. In het pand bleek een cocaïnewasserij te zijn ondergebracht.

Agenten vonden aanvankelijk vijftien kilo coke. Later bleek op een andere plek in het pand nog eens drie kilo te liggen. De verdachten werden in de loods of kort na hun vluchtpoging opgepakt. Zij zeggen dat ze onschuldig zijn en op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. De politie is er nog niet in geslaagd om de Roermondenaar, de onderverhuurder van de loods, in de boeien te slaan.

Chemisch proces

Omdat cocaïne in poedervorm lastig is te verstoppen, versturen de cokeproducenten de harddrugs vaak als pasta verborgen in exportproducten naar Europa. De pasta wordt later in cocaïnewasserijen via een chemisch proces weer tot poeder verwerkt.

Drie van de vier verdachten moeten het verdere verloop van het strafproces in de cel afwachten. Alleen advocaat Gitte Stevens-Waltmans lukte het woensdag om haar cliënt, de jongste verdachte, op vrije voeten te krijgen. De rechtszaak gaat later dit jaar verder.

De gemeente Roerdalen heeft de loods aan de Veldweg na de inval voor een jaar op slot gedaan.