Video: Grote brand in biomassacentrale Sittard onder controle

Print

Brand biomassacentrale Sittard. Video: Track ‘88

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

In de biomassa-energiecentrale aan de Rijksweg Noord in Sittard heeft woensdagavond een grote brand gewoed

De brand brak rond zes uur uit in het gedeelte van de centrale waar houtpulp binnenkomt. Ook het dak vatte vlam. Boven de stad waren grote zwarte rookwolken te zien.

De brandweer kwam met meerdere bluswagens ter plaatse. De brand was rond kwart voor zeven onder controle. Brandweerlieden waren daarna nog enkele uren bezig met het nablussen en uit elkaar halen van een grote stapel houtpulp. Even voor half elf kwam het sein brand meester.

Video: Grote brand in biomassacentrale Sittard onder controle
Foto: De Limburger

Op het moment dat de brand ontstond was er één medewerker in de centrale aanwezig, die raakte niet gewond, laat een brandweerwoordvoerster weten. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg op het gedeelte van de fabriek waar met thermische olie gewerkt wordt. Bij een brand in 2007 in dezelfde centrale ontstond een grote ontploffing toen die olie vlam vatte.

Metingen

De brandweer heeft met vier ploegen in de omgeving metingen gedaan. Daaruit is niet gebleken dat er giftige stoffen zijn vrijgekomen. Omwonenden in de wijk Hoogveld werd wel geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten bij overlast door de rook.

Het treinverkeer op de naastgelegen spoorlijn reed op aanwijzingen van de brandweer ietsje langzamer, maar „de reizigers merken er nagenoeg niets van”, aldus een woordvoerder van ProRail.

De rookwolken trokken richting het centrum en verder naar de Duitse grens. De autoriteiten daar werden ook ingelicht.

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De brandweer heeft een onderzoek ingesteld.

De biomassacentrale levert energie en warm water aan een deel van de stad. Bij de ontploffing en brand in 2007, enkele maanden na de oplevering, raakte het gebouw vrijwel volledig verwoest. De centrale werd daarna opnieuw opgebouwd.