Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef, Roermond en Venlo niet geselecteerd

Print
Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef, Roermond en Venlo niet geselecteerd

Afbeelding: Getty Images

Heerlen / Hoensbroek / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren -

Heerlen en Maastricht mogen meedoen aan de landelijke proef met legale wietteelt. Roermond en Venlo vallen af, zal het kabinet donderdag bekendmaken.

De proef om te kijken of het mogelijk is de illegale wietteelt effectief te bestrijden, moet in 2021 starten in tien gemeenten. De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en zijn collega Bruno Bruins (Medische Zorg) zullen de namen donderdag in een persconferentie openbaar maken.

Maastricht en Heerlen behoren tot de uitverkorenen. De respectievelijke burgemeesters Annemarie Penn-te Strake en Emile Roemer willen daar niet op reageren zolang dat niet officieel is bevestigd. Hun Roermondse collega Rianne Donders laat weten dat „het jammer is als het bericht klopt”, maar verder doet zij er nu ook het zwijgen toe.

Zuur

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo is de enige die erkent dat hij al van het kabinetsbesluit op de hoogte is. „Zuur”, noemt hij het: „De drie coffeeshops in Venlo wilden liever vandaag dan morgen meedoen aan de proef. Ze willen de band verbreken met de criminele achterdeur.” Daarmee doelt de burgemeester op het feit dat de coffeeshops wettelijk wel wiet mogen verkopen, maar dat de teelt van die softdrug illegaal is. Zij moeten die dus nu kopen van producenten uit het illegale circuit.

Venlo was niet bereid aan een van de voorwaarden te voldoen om aan het experiment mee te mogen doen. De coffeeshops mogen alleen wiet verkopen aan de eigen inwoners, het ingezetenen-criterium. In Venlo mogen alle mensen die wonen in een straal van enkele tientallen kilometers rond de stad wiet kopen, om problemen met de openbare orde en veiligheid te voorkomen.

Voorwaarden

Heerlen hanteert het ingezetenen-criterium nu nog niet, maar gaat dat straks dus wel doen. De drie lokale coffeeshops mogen dan alleen nog de legale wiet verkopen. Of zij daartoe bereid zijn? „In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat een gemeente niet mag meedoen aan het experiment als niet aan alle voorwaarden en afspraken wordt voldaan”, verklaart burgemeester Roemer.

De veertien Maastrichtse coffeeshops lieten in mei al hun aanvankelijke verzet tegen de wietproef varen en zijn bereid mee te doen.

Volgens persbureau ANP zijn de acht andere geselecteerde gemeenten Breda, Tilburg, Nijmegen. Arnhem, Groningen, Zaanstad, Almere en Hellevoetsluis. Voor de proef hadden zich 26 gemeenten aangemeld, waarvan een flink aantal vooraf al afhaakte.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen