Lekker weekend

Stadgids Bertie gaat altijd voorop in Maastricht

Print
Stadgids Bertie gaat altijd voorop in Maastricht

Stadsgids Bertie houdt er het tempo flink in: „Als ik sjok, sjokt iedereen en zie je niks.” Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Lekker, weekend! De een is dan naast het voetbalveld te vinden, een ander slaapt gewoon uit. In deze rubriek vertellen Limburgers wat ze zoal doen in het weekeinde. Deze week: Architecten, politici, scholieren en buitenlandse toeristen. Stadsgids Bertie Berendschot wijst ze allemaal de weg in Maastricht

In de Rieuperiode was het aanpoten. Toen moest Bertie Berendschot elke dag toeristen rondleiden in haar stad, in het weekend zelfs twee groepen per dag. Nu kan ze het wat rustiger aan doen, maar zo zit de Maastrichtse niet in elkaar. „Ik loop altijd voorop. In een stevig tempo om onderling gepraat te voorkomen. Want als ik sjok, sjokt de groep ook en dan zie je toch niks van de stad? Maar voor alle bezienswaardigheden stop ik.”

Wandelingen door het Stadspark, rondleidingen in het stadhuis of uitleg geven aan bezoekers van het Bonnefantenmuseum, Museum aan het Vrijthof of de Derlonkelder, Bertie draait er haar hand niet voor om. Of het nu in het Engels, Frans of Duits is. Al 44 jaar. „Ik spreek zelfs een paar woordjes Japans, maar Japanners komen nog nauwelijks naar de stad. Wel steeds meer Chinezen, maar hun taal beheers ik niet.”

Vandaag leidt ze een groep Belgische senioren uit Brugge rond. Door het Stadspark, langs de Helpoort, het Pater Vincktorentje, de Bisschopsmolen en de Onze-Lieve-Vrouwekerk naar het Vrijthof. „Daar heb ik twee uur over gedaan. Toen waren ze doodmoe, de meesten ploften neer op een bank in het restaurant. Met de twee fitste ben ik nog even doorgelopen naar de Dominicanerkerk.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen