Judoka Van ‘t End verovert wereldtitel

Print
Judoka Van ‘t End verovert wereldtitel

Noël van ‘t End: wereldkampioen judo. Afbeelding: AFP

Judoka Noël van ‘t End heeft donderdag de wereldtitel veroverd in de klasse tot 90 kilogram. Hij klopte de Japanner Shoichiro Mukai (met waza-ari) tijdens een spannende eindstrijd in Tokio.

De 28-jarige Nederlander maakte de hele dag al een ijzersterke indruk in Tokio, waar Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd. Volgend jaar worden de Spelen opnieuw in de hoofdstad van Japan gehouden.

Golden score

Van ‘t End opende zijn WK met een zege op ippon op de Duitser Eduar Trippel en had vervolgens maar een halve minuut nodig om de Australiër Harrison Cassar op zijn rug te leggen. Daarna klopte hij de Zuid-Koreaan Donghan Gwak op straffen en versloeg hij de Fransman Axel Clerget in de kwartfinale (waza-ari). In de halve finale verraste hij Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017. Met een sierlijke worp gooide hij de Serviër in de golden score op zijn rug.

Van ‘t End treedt in de voetsporen van Anton Geesink, Wim Ruska, Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Die Nederlandse mannen werden eerder wereldkampioen judo. Van ‘t End pakte nooit eerder een medaille op een WK of EK. Eerder dit jaar won hij in Jekatarinenburg voor het eerst een grandslam.

Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste Nederlandse judoka die wereldkampioen werd. Van ‘t End tekende voor het tweede Nederlandse succes in Tokio. De Limburgse Juul Franssen pakte woensdag brons in de klasse tot 63 kilogram.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen