Buurt Weert fel tegen komst Herenboeren aan Grotesteeg

Print
Buurt Weert fel tegen komst Herenboeren aan Grotesteeg

Voorzitter Ron Geurts (links) en bestuurslid Raymond Pahlplatz (rechts) van de Herenboeren. In het midden Tjeu Kneepkens die zijn ouderlijk huis verkoopt. Afbeelding: archief Jan-Paul Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Nadat de Weerter Herenboeren bij de Kruispeelweg op verzet zijn gestuit van omwonenden, staat nu ook de nieuwe beoogde locatie aan de Grotesteeg bij de buurt hevig ter discussie.

Een groot aantal omwonenden, met name uit het nabijgelegen bungalowpark, heeft een brief naar de gemeente gestuurd om bezwaar te maken tegen de vestiging van een Herenboerderij van bijna twaalf hectare aan de Grotesteeg 1. De Herenboerderij komt in een bestaande boerenbedrijf.

Omwonenden vrezen stankoverlast en ongedierte, omdat de Herenboeren er op termijn ruim twintig loslopende varkens en bijna duizend kippen willen houden.

Verder denken ze dat het verkeer op de Mastenbroekweg, Van Goghlaan, Dijkerstraat en Grotesteeg flink zal toenemen door mensen die rondleidingen en educatieve activiteiten bezoeken en coöperatieleden die er wekelijks groenten, vlees en fruit komen afhalen.

Tevens denken ze dat de parkeerplaats die bij de boerderij komt een aanzuigende werking zal hebben op wandelaars en hangjongeren. De omwonenden vrezen verder voor hun uitzicht, omdat de varkens en kippen in ‘reizende’ mobiele stallen op de weilanden worden ondergebracht. Ook zouden er enkele kweekkassen geplaatst worden voor groenten.

Ron Geurts, voorzitter van de coöperatie Herenboeren Land van Weert, betreurt de reactie van de omwonenden. „We gaan kleinschalig, hobbymatig veeteelt bedrijven”, zegt hij. „Het zijn maar weinig dieren, die zullen niet veel overlast opleveren. Verder willen we in Nederweert en enkele andere plekken uitgiftepunten voor onze producten opzetten, zodat niet iedereen naar de Herenboerderij moet komen om daar zijn spullen op te halen.”

Geurts vertrouwt erop dat de Herenboerderij aan de Grotesteeg van de grond komt. „We trekken samen met de gemeente op en willen dit in goed overleg met de omwonenden hier opzetten”, aldus Geurts.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in een eerder stadium al aangegeven achter het plan te staan en medewerking te verlenen.

„We nemen echter de zorgen van de omwonenden serieus”, reageert wethouder Geert Gabriëls. „We zullen de brief beantwoorden en binnenkort een bijeenkomst voor de omwonenden organiseren.”