Maastricht grijpt naast Songfestival

Print
Maastricht / Itteren - Niet het MECC in Maastricht, maar Rotterdam Ahoy huisvest volgend jaar mei het Eurovisie Songfestival. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

"Met Rotterdam als gaststad van het Eurovisie Songfestival kiezen we niet alleen voor een stad met een bijzonder verhaal en een onmiskenbare daadkracht", zegt Sietse Bakker, verantwoordelijk producent. "We kiezen daarmee ook voor Rotterdam Ahoy, wat ons betreft de meest geschikte locatie om drie state of the art tv-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers."

De Rotterdamse evenementenhal staat bekend als een zaal van hoge kwaliteit, met ruimschootse ervaring op het gebied van grote festiviteiten. Vrijdag om 15.00 uur vindt een persconferentie plaats in de winnende stad waar de publieke omroep de keus toelicht. Ook in Maastricht vindt een bijeenkomst plaats, om 14.00 uur in de Muziekgieterij.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog onderaan dit bericht.

Woensdagavond leek Rotterdam als gaststad bekend te zijn gemaakt op de officiële site van het spektakel. Volgens de overkoepelende Europese organisator ging het om een foutje dat niets verklapte over de daadwerkelijke gaststad. Op diverse pagina’s was te lezen dat Rotterdam het evenement zou krijgen. Later verscheen ook Maastricht op die wijze op de site.

Dat Maastricht naast het grootschalige evenement is pijnlijk omdat de stad, later gesteund door alle Limburgse burgemeesters, zich al voor de daadwerkelijke winst van Duncan Laurence naar voren schoof. Een paar minuten nadat Nederland gewonnen bleek te hebben, werd de kandidaatstelling breed kenbaar gemaakt. “Het spreekt voor zich dat Maastricht als meest Europese stad van Nederland zich kandidaat stelt. Het MECC heeft bewezen een uitstekende organisator te zijn van grote internationale evenementen. En daarbij is Maastricht, door haar beroemde gastvrijheid en ligging, dé stad om namens Nederland in 2020 artiesten en fans van over heel de wereld met trots te ontvangen”, stelde burgemeester Annemarie Penn-te Strake toen.

Pech
Toine Scheerens, voorzitter Samenwerkende Hotels Maastricht (Sahot) reageert teleurgesteld maar ziet ook lichtpuntjes: "Ik zat op het strand in Spanje toen Rob van de Wiel van het MECC me belde. Dit is natuurlijk ongelofelijk veel pech, maar we hebben met de gemeente, provincie, MECC, Maastricht Marketing en Sahot twee maanden lang voor heel goede Maastricht-pr gezorgd. Die extra focus voor het congrescentrum levert misschien extra congressen op, wat weer goed is voor de hotels."

Khanny Jongen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht: "Ik ben eigenlijk even blij als wanneer Maastricht gewonnen had. De afgelopen maanden is er een geweldige samenwerking in de stad ontstaan. We hebben elkaar heel goed leren kennen, je weet nu precies wie je bij welke organisatie kunt aanspreken. Daardoor kunnen we veel voor de stad betekenen. Er is geen wij/zij meer, maar ons. Het gevoel: je begrijpt elkaar. Ja, er is zelfs een soort vriendschap ontstaan."

Lees ook: Burgemeester Penn: ‘We hebben laten zien dat we iets moois te bieden hebben’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen