Valverde wint sprint van stervende zwanen, López herovert leiderstrui

Print
Valverde wint sprint van stervende zwanen, López herovert leiderstrui

Alejandro Valverde sprint naar de etappezege. Afbeelding: AFP

Alejandro Valverde heeft vrijdag in de regenboogtrui de zevende etappe van de Vuelta gewonnen.

In een sprint van vier topfavorieten voor eindwinst was de 39-jarige Spanjaard net iets sterker dan Primoz Roglic. Miguel Àngel López werd derde en neemt de rode leiderstrui weer over van Dylan Teuns.

Opnieuw kregen de vluchters het niet cadeau. Na bijna twee uur koersen en meerdere pogingen slaagde een groep van acht renners (later uitgebreid tot tien) erin om een gat te slaan. De Nederlanders hadden de slag gemist. Philippe Gilbert was wel attent en zat net als Tomasz Marczynski, Jelle Wallays, Sergio Henao, Sebastian Henao, Quentin Jauregui, Cyril Barthe, Stéphane Rossetto, Michael Storer en Gianluca Brambilla mee. Het peloton gaf ze meerdere minuten voorsprong.

Gilbert en Henao

Het lastigste deel van de etappe moest toen nog beginnen. Met vijf beklimmingen op het menu was de zevende Vuelta-etappe opnieuw een zware beproeving. Door toedoen van Movistar wisten de tien koplopers niet vooruit te blijven. Maximaal kregen de aanvallers een toegift van vijf minuten, maar voor de voorlaatste beklimming waren daar al drie minuten van afgepeuzeld. Sergio en Sebastian Henao, Gilbert en Brambilla kwamen op de Salto del Caballo nog wel als eerste boven, maar hadden nog maar iets meer dan een minuut voorsprong op het jagende peloton. Klassementsleider Dylan Teuns maakte op dat moment al geen deel meer uit van de groep.

Gilbert maakte een sterke indruk, maar kon samen met Sergio Henao niet opboksen tegen het jagende peloton. Op tien kilometer van het einde had Astana het stokje overgenomen van Movistar en lag het tempo erg hoog. Daardoor bleef er voor de 4,1 kilometer lange slotklim nauwelijks iets van de voorsprong over en werden Gilbert en Henao al snel gegrepen.

Topfavorieten

De grote mannen lieten zich op de Alto de Mas de la Costa direct zien. Quintana schudde als eerste aan de boom en kreeg met Roglic, López en Valverde alle topfavorieten mee. Ondanks meerdere pogingen om van vooral López en Roglic af te raken, slaagde Quintana er niet in om weg te rijden. Het draaide op een sprint der stervende zwanen uit en daarin was Valverde net iets scherper dan Roglic. López finishte als derde voor Quintana en herovert de rode leiderstrui.

Robert Gesink slaagde er niet in om stand te houden in de top tien van het klassement. De renner van Jumbo-Visma finishte donderdag als vierde en klom naar de zesde plek, maar verloor vrijdag veel tijd. Wilco Kelderman was op de vijftiende plaats de beste Nederlander en klimt naar de negende positie.